Besvikelse i Finland efter VM-förlusten mot Tre Kronor – lyfter nu fram sjuka siffran: ”Blytunga förbannelsen!”

Sverige vann gruppfinalen mot Finland.
Då lyfter grannlandet fram mörka siffror.
”Blytunga förbannelsen intakt”, skriver Yle.

Sverige har fått en kalasstart på årets hockey-VM, och den tidiga gruppfinalen mot Finland blev precis så spännande som många hade förutspått. Tre Kronor tog tidigt ledningen i matchen, då Adam Larsson gick köksvägen och satte dit 1-0.

Vann måstematchen

Men Tre Kronor tappade ledningen i den andra perioden efter två, snabba insläppta mål – och Finland gick plötsligt mot ett ryck i gruppen. Sverige hade svårt att skapa tryck på ett starkt hemmaförsvar, och totalt sköt det blågula landslaget bara 14 skott under de två första perioderna.

220518 Max Friberg of Sweden celebrates after the 2022 IIHF Ice Hockey World Championship game between Finland and Sweden on May 18, 2022 in Tampere. Photo: Maxim Thore / BILDBYRÅN

Men i den tredje så kom kvitteringen tämligen omgående. Med sex minuter spelat av perioden så fick Joel Kellman stå ostört framför mål, och styrningen gick perfekt in i mål, och mötet mellan grannländerna gick till straffar, där målvakten Magnus Hellberg blev stor hjälte genom att rädda tre straffar, och Sverige skapade sig därmed ett järngrepp om gruppsegern, vilket inte är helt oviktigt i VM-sammanhang.

”Blytunga förbannelsen”

I Finland är det i dag någorlunda deppigt. Samtidigt som många är nöjda med insatsen som hemmalaget stod för, så konstaterar man att mardrömssviten mot Tre Kronor håller i sig. Svenska Yle lyfter fram en oväntad mardrömstrend, med rubriken: ”Blytunga förbannelsen intakt”.

Det som syftas på är att Finland aldrig lyckats slå Sverige i en hemmaturnering – och när Emil Bemström avgjorde matchen med sin straff, efter fem finska missar, så stod det klart att trenden håller i sig.

220518 Mikko Lehtonen of Finland looks dejected after the 2022 IIHF Ice Hockey World Championship game between Finland and Sweden on May 18, 2022 in Tampere. Photo: Maxim Thore / BILDBYRÅN

Finland har visserligen gjort bra resultat i mästerskap under de senaste åren, men har alltså aldrig besegrat Tre Kronor på hemmaplan under en turnering. För Sverige väntar nu matcher mot USA, Norge och Lettland innan slutspelet startar. Matchen mot USA spelas på lördag.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */