Bengt-Åke Gustafsson blev historisk i Tre Kronor – så ser hockeyikonens liv ut idag: ”Rätt så skönt”

Han blev den första hockeytränare som vann VM och OS samma år.
Nu berättar Bengt-Åke Gustafsson om pensionärslivet.
– Det är ett rätt så skönt liv, säger ikonen, som också öppnar för en comeback till hockeyn.

Bengt-Åke Gustafsson, 65, blev historisk när han år 2006 som första tränaren någonsin vann både VM och OS med Tre Kronor. Något som skrev in ”Bengan” i historieböckerna och gav honom legendstatus. Han har också vunnit SM-guld med Färjestad, och som spelare blivit ärad med bragdguldet.

Livet i dag

För att sammanfatta – Bengt-Åke Gustafsson har en otroligt fin meritlista både som tränare och spelare.

I dag lever Bengan ett gott pensionärsliv.
– Det är lite gubbfika, mycket golf på sommaren och sådär. Det är väl sånna saker bara. Lite lugn och ro, man tar det lugnt och gör det man vill, när man vill. Så det är ett rätt så skönt liv, säger han till Sportbibeln. 

Artikeln fortsätter efter bilden.

Bengt-Åke Gustafsson, Bengan, hockey
221117 Bengt-Åke Gustafsson på röda mattan under Tidernas Hockeygala den 17 november 2022 i Stockholm. Foto: Simon Hastegård / BILDBYRÅN / kod SH / JM0376

Det blir också fortsatt en hel del hockeytittande.
– Jag följer både Elitserien och Hockeyallsvenskan. Igår tittade jag på schweizisk hockey också, hade koll på den litegrann. Det blir mycket tv:n, sen blir det väl en hel del i Nobelhallen här också, och någon match i Karlstad också brukar det bli, säger Bengt-Åke. 

LÄS MER: Ingemar Stenmark avslöjar det allra finaste minnet med Börje Salming – som säger allt om hockeyikonen: ”Han var helt slut”

Gustafsson känns sig nöjd med sin nya tillvaro.
– Det är jag helt klart. Som jag sa, jag kan göra vad jag vill, när jag vill – ut och resa, hälsa på barn och barnbarn och allting, så det finns ju lite att göra. 

Saknar hockeyn

Men trots glädjen i det nya skedet i livet kan Bengan sakna hockeyn.
– Ibland blir man ju lite sådär att man saknar det. Men samtidigt så vet jag ju att, är jag involverad hade jag inte kunnat göra allt det här ”när jag vill”. Då hamnar man i den här rytmen, att man strukturerar dag för dag hela tiden, samt resor och allt vad det är då. På sätt och vis känns det skönt att ”nu har jag tagit det här beslutet, nu räcker det”, om vi säger så. 

Artikeln fortsätter efter bilden.

Bengt-Åke Gustafsson, Bengan, hockey
230211 Tre kronor legends coach Bengt-Åke Gustafsson under ishockeymatchen mellan Tre Kronor Legends och Toronto Maple Leafs Alumni den 11 februari 2023 i Gävle. Foto: Emma Wallskog / BILDBYRÅN / COP 320 / EW0160

Så du hade inte velat återvända till SHL eller hockeyn igen?
– Efter att jag sa upp mig i Norge där – hade det dykt upp något då hade jag kanske hängt på. Men så var det ju lugnt där i typ ett och ett halvt år, och när jag kom in i det där ”fasen vad gött det här var att kunna göra vad jag vill” så då kände jag ”nja, då ska mycket till”. Men man ska aldrig säga aldrig, det har jag alltid sagt. Plötsligt kanske det dyker upp någonting och man känner ”fasen, det hade varit kul att prova på”. Men det ska mycket till tror jag, säger Bengt-Åke Gustafsson.

LÄS MER: Bengt-Åke Gustafsson om märkliga tiden – efter Tre Kronor: ”Fått uppleva en hel del konstiga saker”