Bekräftat: Svenskstjärnan lämnar europeiska storklubben – nu tokaktuell för SHL-återkomst

Jonas Junland ryktas tillbaka till SHL.
Nu har han släppts av den schweiziska storklubben Lausanne.
– Linköping är hemma, säger storbacken till Aftonbladet
.

Jonas Junland var en av SHL:s bästa spelare flera säsonger i rad innan han 2016 lämnade Linköping för spel i Schweiz. Ny klubbadress blev Lausanne, där backen gjorde hela 39 poäng under debutsäsongen.

Lämnar storklubben

Säsongen därpå, 2017-2018, gjorde han 34 poäng – men sedan dess har han haft det tuffare. De senaste två säsongerna har speltiden minskat, samtidigt som spekulationerna om en SHL-återkomst intensifierats.

Jonas Junland, SHL
171211 Sveriges Jonas Junland under en träning med Sveriges ishockeylandslag den 11 december 2017 i Stockholm. Foto: Andreas L Eriksson / Bildbyrån / Cop 106

Nu ökar ryktena ytterligare – då det nu står klart att han lämnar den schweiziska storklubben, och samtal med Linköping pågår.

– Det var mitt sista år här i Schweiz ändå, så självklart har jag haft kontakt med ”Pajen” om framtiden. Sedan är det klart att situationen har förändrats, men jag har inte pratat med ”Pajen” mer än om nästa säsong och framåt. Precis som jag har pratat med andra klubbar om framtiden, från nästa säsong och framåt, säger han till Aftonbladet.

”Linköping är hemma”

Det har framför allt pratats om en återkomst först till nästa säsong, men nu öppnar det sig alltså för spel redan till våren.

– I dagsläget är det så att jag bara är fri att söka ett nytt jobb och att jag är kvar i Schweiz, så det är det enda jag har att säga. Jag har kontakt med ”Pajen” (Niklas Persson, sportchef reds.anm) även på det personliga planet, så jag kan inte säga att jag inte har snackat med honom, säger han.

Jonas Junland, SHL
160323 Linköpings Jonas Junland under kvartsfinal 4 i SM-slutspelet i ishockey mellan Växjö och Linköping den 23 mars 2016 i Växjö. Foto: Jonas Ljungdahl / BILDBYRÅN / Kod JO / Cop 144

Han medger även att känslorna för klubben, som har det riktigt tungt i SHL, är starka.

– Linköping är hemma, det är där jag är född och uppvuxen så självklart bryr jag mig mycket om dem. Under alla mina år i andra klubbar och i Schweiz så har jag givetvis haft koll på Linköping. Jag kollar de matcher jag kan kolla, så självklart ligger Linköping varmt om hjärtat – men som sagt har jag jag inte kommit så långt ännu riktigt, säger han.

Dela för att berätta vad du tycker om det här!