Bekräftat: SHL-klubben sparkar tränaren – duo tar nu över laget: ”Förbannat tråkigt, på ren svenska…”

Brynäs sparkar huvudtränaren Magnus Sundquist.
Det meddelar SHL-klubben på måndagsmorgonen.
– Det är förbannat tråkigt, på ren svenska, säger Brynäs klubbdirektör Michael Campese i ett pressmeddelande.

I helgen åkte Brynäs på fjärde raka förlusten i SHL och klubben har haft en mycket tuff säsong hittills. Nu väljer klubben att agera och sparkar huvudtränaren Magnus Sundquist.

Får lämna Brynäs

Nu på måndagsmorgonen offentliggör Brynäs sitt beslut att bryta med Sundquist.
– Vi har utvärderat hela sporten, och i synnerhet herrlaget sedan i augusti. Vi har valt att arbeta med människorna i vår organisation och att försöka utveckla dessa. Vi har tillsatt resurser för att ge Magnus och övriga teamet alla möjligheter som finns, bland annat en mental coach och en digital utvecklare som varit med sedan starten av säsongen. Tyvärr finns alltid en bortre gräns, säger Brynäs klubbdirektör Michael Campese i ett pressmeddelande.

Magnus Sundquist, Brynäs
200104 Brynäs tränare Magnus Sundquist under ishockeymatchen i SHL mellan Växjö och Brynäs den 4 januari 2020 i Växjö. Foto: Jonas Ljungdahl / BILDBYRÅN / Kod JO / Cop 144

Sundquist tog över som huvudtränare för Brynäs i november 2018 efter att tidigare varit assisterande tränare i laget. Nu får han lämna med omedelbar verkar och ersätts tillsvidare av duon Ove Molin och Mikael Holmqvist som huvudtränare.

Ny roll för Dackell

En tillfällig tränarlösning medan Brynäs börjar leta efter ny huvudtränare.
– Vi vill inte på något sätt genomföra en stressad rekrytering. Vi vill skapa en bra process där vi pratar med flera kandidater, för att hitta en slutkandidat som vi bedömer kan leda Brynäs IF över tid. Vi kommer att ändra sättet vi rekryterar på till en modell där vi är betydligt fler som är med och träffar människorna som vi är intresserade av. Vi kommer att göra som vilken företagsrekrytering som helst där vi tillsätter ett antal tester med ambition att, tillsammans med referenser, i så stor utsträckning det är möjligt verifiera att vi hittar rätt person, säger klubbdirektör Campese till klubbens officiella webbplats.

Magnus Sundquist, Brynäs
200104 Brynäs tränare Magnus Sundquist under ishockeymatchen i SHL mellan Växjö och Brynäs den 4 januari 2020 i Växjö. Foto: Jonas Ljungdahl / BILDBYRÅN / Kod JO / Cop 144

En ytterligare förändring i ledarstaben blir att klubbikonen Andreas Dackell flyttas från jobbet som sportdirektör till att bli ny strategisk rådgivare. Och klubbdirektören Michael Campese tar över de administrativa delarna som Dackell haft i rollen som sportdirektör.
– När vi skapade den tjänsten hade vi stor nytta av ”Dackes” spetskompetens. Han var en stor hjälp för föreningen i det läget vi var i då. Över de senaste månaderna har den tjänsten övergått till att vara mer övergripande och organisationsutvecklande. Vi vill fortsätta utnyttja den unika erfarenhet han har från sin enastående karriär i Brynäs IF och mångåriga karriär i NHL på bästa sätt, och både jag och Dacke är överens om att vi får ut ännu mer av honom i en roll närmare det operativa kring sporten. På det här sättet kan vi utnyttja hans hockeyöga ännu mer, och får också ett viktigt stöd till Ove och ”Honken” när de tar över nu, säger Campese i pressmeddelandet.

Desto oroväckande för SHL-klubben är ändå att det här är tredje säsongen på raken som Brynäs sparkar sin huvudtränare.
– Det är naturligtvis ingen situation någon önskar. Samtidigt måste jag vända på det. Vad riskerar det att betyda ekonomiskt om vi inte genomför det här nu? Vi har haft ett fantastiskt stöd av vår publik trots att det inte gått som önskat. Privatpersoner och partners har investerat i oss för att nå den kvartsfinal vi sagt. Därför blir det här beslutet en form av investering, hur konstigt det än låter. Lyckas vi vända den situation vi hamnat i kommer vi att ta igen det. Sedan är det likväl förbannat tråkigt, på ren svenska, säger Campese.

LÄS MER: Uppgifter: Svenske målvaktsstjärnan aktuell för återkomst i SHL