Backikonen avslöjar sitt absolut bästa minne i Tre Kronor-tröjan: ”Såg tomheten i finländarnas ögon”

Han har gjort över 100 matcher i Tre Kronor.
När Mattias Norström får utse sitt allra bästa landslagsminne så finns det en given vinnare.
– Då såg man tomheten i blicken hos finländarna, berättar ”Notan” i podden ”Släpp Sargen”.

Han är en riktig backgigant i modern tid med över 100 matcher i Tre Kronor och hela 903 matcher i NHL. Mattias Norström gjorde 14 säsonger i världens bästa hockeyliga och representerade ikoniska klubbar som New York Rangers, Los Angeles Kings och Dallas Stars.

Notans favorit

Det blev 1 VM-guld och 2 VM-silver under landslagsåren för ”Notan” som gjorde sammanlagt 6 VM-turneringar och 2 OS-turneringar. När han får chansen att utse sitt absolut bästa minne från tiden i Tre Kronor så är svaret givet.

Mattias Norström, Tre Kronor
150207 Mats Sundin och Mattias Norström under Hockeyns Dag i Kungsträdgården den 07 februari 2015 i Stockholm. Foto: Meli Petersson Ellafi / BILDBYRÅN / COP 162

Backgiganten tänker direkt på den svenska mirakelvändningen från 1-5 till 6-5 mot ärkerivalen Finland i VM-kvartsfinalen 2003. Det är i dag ett stycke idrottshistoria hur Tre Kronor var helt uträknade mot Finland – i Finland.

”Bästa minnet”

Men något helt otroligt hände när Jörgen Jönsson reducerade till 2-5 i mitten av den andra perioden. Någonting enormt väcktes inom Tre Kronor.
– Mitt absolut bästa minne är från Helsingfors när vi vände mot Finland. Vi låg under och vände 5-1 till 6-5-vinst. Det är för för mig den roligaste matchen jag spelat i en Tre Kronor-dress någonsin. Att ligga under och sedan komma tillbaka så, man kände det på bänken och i omklädningsrummet när vi började vända den matchen. Känslan var att ”just i dag så kan ingenting stoppa oss, vi kommer att slå dem”. Och så var det härligt att få göra det!, säger Norström i podcasten ”Släpp Sargen”.

Tre Kronor, Finland
030507 Ishockey, VM, Sverige – Finland: kvartsfinal, Sverige vann med 6-5 i ikvarten. © Bildbyrån – 26777 D – Foto: Andreas Hillergren

Innan den andra perioden var över hade även Peter Forsberg och Jonas Höglund gjort var sitt mål till 4-5. Då visste ”Notan” att det var något stort på gång i Hartwall Arena.
– Jag kände att när det blev 5-3 så såg man på ansikten hos finländarna i båset att de började titta upp mot klockan i taket och sedan titta rakt fram mot isen med en tomhet i blicken: ”Det här får inte hända, det får framförallt inte hända mot Sverige – och i Helsingfors”. Och när man börjar spela hockey på att man ha mer att förlora än att vinna, då kände vi vid 5-3 att ”vi har dom, vi kommer att äta upp dom”. Och det gjorde vi, berättar backlegendaren i podden.

”Helt otroligt”

När ”Foppa” sedan helt på egen hand åkte över hela isen och runt målet för att fixa 5-5-kvitteringen med ett drömmål så var upphämtningen fullbordad. Sedan ordnade Per-Johan Axelsson segermålet som blev historiskt och som skickade Sverige vidare till VM-semifinal efter tidernas bragdvändning.
– Det var helt otroligt! Och just den känslan att ”just i dag är vi ostoppbara, det spelar ingen roll vilket motstånd vi möter”. Så det var den absolut roligaste matchen, säger Norström.

Men om Mattias Norström skulle få välja den bästa Tre Kronor-matchen som han någonsin spelat så blir det en helt annan.
– Sedan kanske den bästa matchen jag spelat i Tre Kronor var innan vi förlorade mot Belarus och det blev svarta rubriker med fiasko. Men den första matchen vi spelade i OS-turneringen mot Kanada, som hade ett stjärnspäckat lag med stjärnor som Lemieux och Yzerman, det var kanske den bästa Tre Kronor-matchen när det kommer till ett rasande tempo. Vi spelade stundtals ut dom och vann med 5-2, säger han i ”Släpp Sargen”

LÄS MER: Robin Figren avslöjar nu den allra bästa han mött – och nobbar självaste Jaromir Jagr: ”Håller honom högre”

Få våra nyhetsbrev!