5 anledningar till att Färjestad vinner guld för första gången sedan 2011

Färjestad har länge varit en stormakt inom svensk hockey, men nu har det gått drygt fem år sedan klubben vann sitt senaste SM-guld. Efter några tunga år siktar nu FBK på att ta sig tillbaka på tronen – och med mer skridskoåkning, SHL:s bästa backsida och en värmländsk identitet känns Färjestad intressantare än på mycket länge.

Här är fem punkter som talar för att FBK tar klubbens tionde SM-guld i ishockey den här säsongen. 

Modernare spelsätt
Efter några tunga år har Färjestad bestämt sig för att spela en modernare hockey och nye tränaren Leif Carlsson har gång på gång sagt att ”vi ska åka mer skridskor”. En modernare hockey kombinerat med klubbens vinnarkultur låter som en mix som kan bära långt – till och med hela vägen till SM-guld. 

Milan Gulas
I Milan Gulas har Färjestad en av SHL:s skickligaste spelare offensivt. I två säsonger i rad har han gjort 40 poäng eller fler – och i rätt omgivning kan han snitta en poäng per match den här säsongen. 

fa%cc%88rjestadhockeyguld

Backsidan
Erixon, Tollefsen, Holös, Wikstrand, Nygren – Färjestad har SHL:s bästa backbesättning, inget snack om saken. Här finns tuffhet, defensiv stabilitet samt offensiva hot. 

Värvningen av Andreas Jämtin
En spelare som man älskar att ha sitt eget lag. Han kommer att reta gallfeber på motståndare och motståndarfans. Samtidigt som han garanterat höjer intensiteten på Färjestads träningar. 

andrasjamtinfbk

Värmländsk identitet
I en tid då begreppet ”klubbkänsla” försvinner allt mer har Färjestad satsat värmländskt. Man har värvat hem Anton Grundel och Per Åslund. Sedan har man plockat in värmlänningarna Marcus Nilsson och Stefan Steen. De vet hur mycket Färjestad betyder för Värmland i allmänhet och Karlstad i synnerhet.

LÄS MER: Saker en hockeyspelare ALDRIG säger.

Gilla Sportbibeln om du också älskar hockey.