22 år senare – nu avslöjar ”Kuben” okända detaljen om SHL:s längsta avstängning: ”Syns inte på tv-bilderna…”

Jan-Axel Alavaara är den som stängts av allra längst i SHL.
Nu avslöjar domaren Thomas ”Kuben” Andersson okända detaljer om skandalen.
– Alavaara fick ta stryk för det där, säger han till Expressen.

Det är en av de mest uppmärksammade situationerna någonsin inom svensk hockey. I den mycket infekterade matchserien mellan Modo och Djurgården, i semifinalen av dåvarande Elitserien, 1998.

Okända detaljen

I en matcherna i Örnsköldsvik så gick matchen till förlängning, och där fick hemmalagets Jan-Axel Alavaara en omdiskuterad utvisning, som skulle få otroliga konsekvenser. Djurgården gjorde mål i det efterföljande powerplayet, och avgjorde således matchserien.

Foto: Youtube

Jan-Axel Alavaara reagerade då med att åka med full fart från utvisningsbåset fram till domarlegendaren Thomas ”Kuben” Andersson, och han delade dessutom ut en rejäl knuff på domaren, som ramlade till isen. Det är åtminstone vad alla trott under de senaste 22 åren.

”Det var hans ben…”

Alavaara fick den längsta utvisningen någonsin i SHL på 22 matcher, eller åtta månader (Rögles André Deveaux fick tio och en halv månad, men dock i en kvalmatch). Men nu avslöjar Kuben okända detaljer om situationen – där den dåvarande Modo-målvakten Petter Rönnquist, numera expert i C More, lyfts fram som boven.

– Det var synd om Alavaara för det var egentligen Petter Rönnqvist som satt fram benet, jag ramlade ju över hans ben. Alavaara fick ta stryk för det där, säger Thomas Andersson till Expressen.

Foto: Youtube

”Kuben” bekräftar att det inte syns på tv-bilderna, och att Alavaara fick en för hård bestraffning.

– Alavaara ringde upp mig och var väldigt ångerfull. Egentligen skulle Petter haft den avstängningen (haha)…, säger ”Kuben”, och fortsätter:

– Det var tufft, tycker jag. 

Hårt straff

Men som domare var det inte mycket som han kunde göra för att ändra bestraffningen, som fortfarande är det näst högsta någonsin inom svensk hockey.

– Nej, som domare har man ingenting med det att göra. Det går inte att lägga sig i heller. 

LÄS MER: Legendaren Kenta Nilssons starka ord – om övergången som chockade hockey-Sverige: ”Mitt största misstag”

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få våra nyhetsbrev!