21-årige svenskens nya drömlön i NHL – belönas ordentligt efter stora genombrottet

21-årige svenskens nya drömlön i NHL – belönas ordentligt efter stora genombrottet

Trejdad till Columbus Blue jackets – där det stora genombrottet kom.
Nu belönas Adam Boqvist.
21-åringen får en ny drömlön i NHL.

Adam Boqvist är kanske inte det mest välkända namnet för den svenska hockeypubliken. Han fick sin hockeyuppfostran i Brynäs, men gjorde bara 15 matcher för klubben i SHL.

Belönas nu

I stället valde han att åka över till Nordamerika för att spela i juniorligan OHL, och där gjorde han det så bra att han fick chansen i JVM, där han under turneringen 2019 gjorde fyra poäng på fem spelade matcher.

190102 Adam Boqvist of Sweden ahead of the 2019 IIHF World Junior Championship quarterfinal between Sweden and Switzerland on January 2, 2019 in Victoria. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN

Året dessförinnan hade han draftats redan som åttonde spelare i förstarundan, av Chicago Blackhawks. Under sin första säsong blev det 41 matcher i NHL för laget, och året därpå ytterligare 35. Men sen trejdades han till Columbus Blue Jackets – där det stora genombrottet har kommit.

Så mycket tjänar han

Under sin första säsong med klubben blev det 52 matcher och totalt 22 poäng, och under slutet av säsongen var det inte ovanligt att han klockades på över 20 minuters istid. Han har fått stort förtroende, och klubben har visat att man tror på den lovande svensken – som nu belönas för sin fina säsong.

Columbus Blue Jackets right wing Jakub Voracek, left, celebrates with defenseman Adam Boqvist, center, and center Gustav Nyquist after his goal against the Buffalo Sabres during overtime of an NHL hockey game in Buffalo, N.Y., Thursday, Feb. 10, 2022. (AP Photo/Adrian Kraus)

I natt stod det klart att Boqvist belönas med ett nytt kontrakt med Blue Jackets, som skriver sig över tre år. Det ger också ett ordentligt klirr i kassan. Boqvist har hittills spelat på rookielön, vilket ger dryga tio miljoner om året. Men den nya lönen är värt hela 82 miljoner kronor. Det första året kommer han att tjäna cirka 21 miljoner kronor, och året därpå 27. Hans sista kontraktsår ger sedan hela 33 miljoner kronor.

Det är inte bara en bra deal för Boqvist, utan även för Blue Jackets, som i och med det nya kontraktet på tre år har honom som en restricted free agent när kontraktet går ut, det vill säga att inga andra klubbar får förhandla med honom.

LÄS MER: Färjestad bekräftar nu kontakt med stjärnsvensken – kan göra drömvärvning från NHL: ”Det känns bra”