Världsstjärnornas jättehyllning till Andreas Palicka ger precis alla svenskar gåshud: ”Jag önskar att…”

Andreas Palicka har varit en jätte för Sverige i VM hittills.
Nu hyllas han – även i Danmark.
– Han gör räddningar som vi andra inte kan göra, säger stjärnmålvakten Jannick Green till SVT.

Andreas Palicka har hunnit bli 37 år men dominerar fullständigt i årets handbolls-EM. När Sverige spelade gruppfinal mot Nederländerna tidigare i veckan så gjorde även den svenske målvakten Tobias Thulin en bra match, men det var veteranen Palicka som klev fram när det behövdes som mest.

Danska superhyllningen

Palicka gjorde tre direkt avgörande superräddningar de sista två minuterna, när Nederländerna pressade på för ett kvitteringsmål. Palickas räddningar fick hela handbollsvärlden att häpna, och han blev stor hjälte i att Sverige vann matchen, och fick med sig två viktiga poäng till nästa gruppspelsrunda, där betydligt svårare motstånd väntar.

240115 Goalkeeper Andreas Palicka of Sweden celebrates after the EHF European Handball Championship match between Sweden and the Netherlands on January 15, 2024 in Manheim. Photo: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN

Och nu hyllas Palicka även i grannlandet Danmark. Danskarna är storfavoriter att vinna EM, och har bland annat en målvaktsuppsättning som är bäst i världen. Palickas lagkamrat i PSG, Jannick Green, är en av världens bästa målvakter, men fick ändå precis se sig petad ur EM-truppen. Nu kommer han med en superhyllning till sin kollega Pallicka.

– Att få vara runt Palicka är en upplevelse som jag önskar att fler fick vara med om. Det är spännande varje dag att jobba med honom. Han kan nästan flyga fram, säger Green till SVT.

“Han är unik”

Green menar att det som gör Palicka så svår att möta är hur han ständigt läser spelet och sina motståndare.

– Han har ett speciellt mindset. Han är en av de bästa i världen och hans intensitet och spänningsnivå är otrolig. Han står suveränt och är inne i spelarnas huvuden. En teknisk duktig målvakt. Det är inte så många som har samma stil som honom. Han är unik och gör räddningar som vi andra inte kan göra.

240115 Felix Claar and goalkeeper Andreas Palicka of Sweden celebrate after the EHF European Handball Championship match between Sweden and the Netherlands on January 15, 2024 in Manheim. Photo: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN

Palicka tokhyllas även av världsstjärnan Luka Karabatic, även han till vardags i PSG.

– Han är en av världens bästa målvakter med enorm erfarenhet. Sen han kom till Paris har jag också upptäckt människan Andreas. Det är en fin kille som jag har väldigt roligt med. Vi kommer bra överens och försöker göra varje dag roligare, säger han.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev