Utnyttjade att målvakten var färgblind – för att vinna pojkmatchen

Den 16-årige handbollsmålvakten Kristoffer Fredin har en speciell typ av färgblindhet.
Under USM utnyttjades det av motståndarna vars tränare vägrade att byta boll.
Nu rasar domaren mot tränarens agerande – och vill ändra på reglerna.

Förra helgen spelade Borlänge HK:s 16-åringar USM. I målet stod 16-årige Kristoffer Fredin som har en ovanligare form av färgblindhet, tritanopi.

Vägrade byta boll

Kristoffers typ av färgblindhet gör att han har svårt att skilja mellan blått och gult på färgskalan. Att golvet i hallen var blått och väggarna i en gul nyans gjorde ingenting, så länge bollen var i en annan färg.

Foto: Bildbyrån

Matchbollen var gul, vilket gjorde att Kristoffer fick problem.

I en film, som Aftonbladet publicerat, syns 16-åringen ha stora problem med att rädda bollarna dör han bland annat kastade sig åt ena hållet när bollen gick åt det andra.
– Före matchen sa jag att jag inte ser bollen. De verkade inte tro på mig, så jag tänkte att jag fick ge det en chans. Det var ju SM, säger han till tidningen.

I halvtid valde Kristoffer att be domarna byta ut den gula bollen mot en röd-orange boll. Även matchinstruktören föreslog den röd-oranga bollen, men motståndarlagets tränare protesterade och vägrade byta.

”Vill de utnyttja att jag inte ser?”

I egenskap av hemmalag hade motståndarna rätt till att välja färg på bollen.

I andra halvlek drog motståndarna ifrån med ett antal bollar och Kristoffer fick nog och lämnade planen. Laget förlorade matchen och efteråt var 16-åringen arg.
– Det dök upp konstiga känslor i kroppen. Gör de såhär bara för att vinna? Vill de utnyttja att jag inte ser? Är allt ett missförstånd? Men de måste ju ha sett att jag inte agerade som en målvakt brukar, säger Kristoffer till Aftonbladet.

Foto: Matilda Ahlberg/Bildbyrån

Kristoffer berättar att han aldrig har varit med om att en motståndartränare vägrat byta boll.

Domaren rasar

Enligt regelverket har tränaren helt rätt att vägra ett bollbyte, men frågan är huruvida det är etiskt rätt eller inte.

Matchinstruktören tillika regiondomaren Jennifer Sandström rasar mot tränarens agerande. Hon konstaterar att hon snarast kommer möta med domarbasen för att försöka få reglerna omskrivna.
– Det är för jävligt. Han sa tvärnej och skakade på huvudet, så jag blev frustrerad inombords. Det var synd om grabben. Alla förstod hans frustration, säger Sandström till Aftonbladet.

Dela artikeln för att säga vad du tycker om det här!

Handbolls VM 2019: TV-tider, spelschema och resultat