Tung förlust mot Norge – så går Sverige till VM-semifinal

Sverige förlorade mot Norge med 30-27 och åkte på sin första förlust i handbolls-VM.
Nu krävs seger mot Danmark för avancemang till semifinal.
– Nu ska vi ta oss an alla danska spelarna och publiken, säger Niclas Ekberg till TV3 efter matchen.

Efter sex raka segrar i handbolls-VM ställdes Sverige inför en tuff uppgift mot Norge. Vid seger skulle man redan nu kvalificera sig för semifinal, men saker och ting skulle gå annorlunda.

Tuff svensk start

Ett vanligtvis organiserat och stabilt Sverige fick problem i offensiven. Anfallen blev korta tack vare stressade och slarviga passningar, någonting som bäddade för flera farliga norska kontringar som också gav utdelning.

Kim Ekdahl du Rietz. Foto: Petter Arvidsson/Bildbyrån

Norrmännen gick till paus i ledning 17-14 efter att stjärnan Magnus Joendal stått för sju kassar.
– Vi gör några tekniska fel som vi måste städa bort. Vi måste låta bollflödet gå så att vi får lite bättre lägen, sa den svenske förbundskaptenen Kristjan Andréeson i halvtid till TV3.

Men tekniska fel skulle visa sig bli fortsatt förödande för Sverige.

Norge besegrade Sverige

Andreas Palicka stod för två jätteräddningar i inledningen av andra halvlek, men två svenska utvisningar ledde till en fortsatt norsk dominans.

Sverige jobbade sig närmare efter en stark norsk inledning men grannarna i väst stod emot. Slutresultatet skrevs till 30-27 vilket innebar Sveriges första förlust i turneringen.
– Vi har lite för mycket slarv. Vi visste att de är farliga för de springer i princip på allt. Vi krigar och kämpar men vi får inte alla delar i spelet att stämma i dag. Det är surt, säger Niclas Ekberg efter matchen till TV3.

Hampus Wanne. Foto: Petter Arvidsson/Bildbyrån

På onsdag väntar den avslutade matchen i huvudrundan. Då ställs Sverige mot hemmanationen Danmark, en match man är tvingad till att vinna med ett vinst antal mål för att ha chans på avancemang till semifinal.
– Nu vet vi förutsättningarna och det är bara att ladda batterierna.  Nu ska vi ta oss an alla danska spelarna och publiken, säger Ekberg.

Förutsatt att Norge och Danmark, som i kväll ställs mot Egypten vinner sina avslutande respektive matcher måste Sverige sannolikt vinna med minst två mål mot Danmark i en match med låga målsiffror eller tre mål vid högt antal mål. Då passerar man Norge på målskillnad och går således vidare till semifinal.

Dela för att stötta våra svenska handbollshjältar!

Handbolls VM 2019: TV-tider, spelschema och resultat