Svenska sågningen av Danmark – efter märkliga förslaget

Den danske stjärnan Henrik Möllgaard öppnade för en ny ”Due Due” mot Sverige.
Men det verkar inte de svenska spelarna alls vara intresserade av.
Förslaget från Danmark ratas totalt av de svenska spelarna.

Sverige och Danmark spelade 2-2 i den sista gruppspelsmatchen i fotbolls-EM 2004. Det ledde till att båda lagen gick vidare, samtidigt som Italien åkte ur.

Öppnar för ”due-due”

Den klassiska matchen, känd som ”Due Due” blev en stor snackis och italienarna anklagade länderna för att ha gjort upp om resultatet. Det scenariot var någonting som den danske stjärnan Henrik Möllgaard tyckte vore en kanonidé till kvällens möte i handbolls-VM.

Henrik Möllgaard. Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån

Vinner både Sverige och Norge sina respektive matcher kommer målskillnad avgöra. Danmark står på plus fyra, Norge på minus ett och Sverige på minus tre.

Skulle Sverige vinna med tre eller fyra mål hamnar både Sverige och Danmark på bättre målskillnad än Norge och går vidare till semifinal. Det kan, i praktiken, innebära att en ny ”due-due” situation kan uppstå med Norge som förlorare.
– Vi kan fixa ett avtal här och nu, det är inga problem. Vi slår gärna ut Norge. ingen kan gilla Norge. Norge hem. Danmark och Sverige vidare. Vi kan göra en deal här, sa Möllgaard tidigare i veckan till Expressen.

Ratar förslaget

Den danske stjärnan var beredd att sluta ett avtal, men det verkar inte intressera de svenska spelarna.

Niclas Ekberg, som varit en av Sveriges absolut bästa spelare i turneringen, säger att man går in för att vinna för egen maskin.
– Nej, det ligger i alla fall inte i våra tankar. Vi går in med inställningen att vi ska göra en riktigt bra match och få ut det bästa möjliga resultatet, säger han till Expressen.

Han får medhåll från skadade Jim Gottfridsson, som har svårt att ta danskens uttalande seriöst.
– Ska man vara helt ärlig så kommer nog inte de lägga sig i den här matchen. De har 15 000 supportrar som betalar biljetter. Nej, det finns så klart inte, säger han.

Niclas Ekberg. Foto: Ludvig Thunman/Bildbyrån

Kvällens möte med Danmark spelas i staden Herning på Jylland. Arenan, Jyske Bank Boxen, kommer vara full med danska supportrar.

”De är favoriter”

Det är någonting förbundskapten Kristjan Andrésson lägger till som en faktor till att grannlandet är favoriter.
– Ja, det är klart att de är. De har hemmaplan här i Herning i Boxen. Dessutom har de haft kontroll i alla matcher. Även om de inte har spelat fantastisk handboll hela tiden så har de haft kontroll och varit överlägsna i sina matcher. Det blir något att bita i, säger Andrésson till SportExpressen.

Sveriges match mot Danmark börjar klockan 21:00 i kväll onsdag och sänds på TV3.

Dela för att stötta våra svenska handbollshjältar!

Handbolls VM 2019: TV-tider, spelschema och resultat