Svenska mardrömmen: Förlorar EM-semifinalen efter osannolik dramatik

Det var en osannolik match som ledde fram till förlängningsrysaren som grusade Sveriges gulddrömmar i EM i Tyskland.

Med mindre än minuten kvar hade Blågult på ett bragdartat sätt vänt ett sjumålsunderläge till ledning med 27–25. Frankrike reducerade en gång och fick ett sista desperat kvitteringsförsök med ett frikast när matchklockan stod på 60.00.

Elohim Prandi vek sig runt det svenska blocket och sköt via ribban och Andreas Palickas rygg till 27–27 och tog matchen till förlängning.

Sverige klarade aldrig att resa sig efter den smällen och Frankrike vann till slut klart, 34–30, efter 2×5 minuters extratid.

Tvära kast

Handbollspubliken i Köln hade då fått se en match med så många tvära kast att det var svårt att hänga med i svängarna.

Det började med att stjärnspäckade Frankrike i rasande fart såg ut att koppla ett järngrepp om en finalplats.

Tidig svensk ledning 3–1 vändes till underläge 4–10 när spelet havererade under en period där i princip ingenting stämde. De franska skyttarna fick ett övertag på Andreas Palicka, de svenska utespelarna stod för flera tekniska fel och hade dessutom förtvivlat svårt mot målvakten Samir Bellahcene.

Felix Claar kom in från bänken, fick på egen hand lite fart på det svenska anfallsspelet, men i halvtid var det ändå underläge 11–17 och en brant uppförsbacke.

– Vi måste spela vår bästa halvlek som vi någonsin gjort i landslagssammanhang, för att kunna vinna, sade Claar till Viaplay.

Enorm vändning

Scenförändringen efter paus var enorm. Sverige kom ut och gjorde allt det där man inte lyckades med i början av matchen. Palicka räddade, Bellahcene gjorde det inte, det blågula spelet fick flyt – och vips så var Sverige ikapp när Jonathan Carlsbogård sköt 18–18. Då var halvleken bara nio minuter gammal.

Sverige hade stödet från läktarna i den tyska jättearenan, Palickas storspel eldade på publiken lite extra. Claar storspelade också och när Jim Gottfridsson sköt 27–25 med drygt en minut kvar såg det ut som att en ny svensk handbollsklassiker var på väg att skapas.

En klassiker blev det visserligen, hur som helst. Men med ett svårslaget olyckligt slut.