Sköna svenska kängan till Norge – inför VM-dramat i kväll

Det är dags för en klassiker.
Sverige mot Norge.
Men vem är egentligen storebror?

Vi börjar närma oss avgörandet i handbolls-VM. I kväll är det dags för en riktig drabbning, då Sverige möter ärkerivalen Norge.

Börjat hetta till

Det är kanske inte främst handboll man tänker på när rivaliteten mellan nationerna tas upp, men på senare år har det börjat hetta till rejält.

”Historiskt sett är Sverige större”

Norge har varit med i världstoppen sedan 2016 och slog Sverige i EM förra året, även om det var Sverige som till slut tog sig till final. För två år sedan tog Norge VM-silver.
– Historiskt sett är ju Sverige större. Och kanske har de fler spelare i större ligor, men vi är ganska jämna, säger Torbjörn Bergerud till Sportbladet.

190120 Goalkeeper Torbjørn Bergerud of Norway celebrates during the IHF World Handball Championship match between Norway and Egypt on January 20, 2019 in Herning.
Photo: Petter Arvidson / BILDBYRÅN / kod PA / 92208

Norge vann sina fyra inledande matcher, men föll mot hemmanationen Danmark i sista gruppspelsmatchen. I första matchen i huvudrundan, slog man Egypten med 32-28. Norge är två poäng efter Sverige och behöver så klart segern i kväll.

190120 Mattias Zachrisson of Sweden in the mixed zone during the IHF World Handball Championship on January 20, 2019 in Herning.
Photo: Petter Arvidson / BILDBYRÅN / kod PA / 92206

Sverige och Danmark toppar gruppen på sex poäng. Och de två främsta går direkt till VM-semfinal.

Men vem är egentligen favorit, med tanke på de senaste årens meriter?
Ingen av spelarna verkar vilja utmåla sig som favorit. Förutom Mattias Zachrisson, som inte tvekar en sekund:
– Inte är det Norge i alla fall. Vi kom till final i fjol och även om de slog oss då så är vi storebror nu, säger Mattias Zachrisson till Sportbladet.