Ikonen Magnus Wislander hoppar på nytt spännande uppdrag – i en helt ny sport: "Ser det som en utmaning"

Ikonen Magnus Wislander hoppar på nytt spännande uppdrag – i en helt ny sport: ”Ser det som en utmaning”

Magnus Wislander är klar för ett nytt uppdrag.
Ikonen blir ny förbundskapten i en helt ny sport.
– Jag ser det som en utmaning, säger han.

Det råder ingen tvekan om att Magnus Wislander är en av Sveriges främsta handbollsspelare genom tiderna. Mittsexan har flera VM- och EM-guld på meritlistan med Sverige och var en viktig pjäs i framgångsrika ”Bengan Boys” runt millennieskiftet.

Klar för helt nytt uppdrag

”Slangen” blev också utsedd till hela Sveriges bästa inom handbollen under 1900-talet ett enormt kvitto på ikonens storhet. Karriären avslutades efter säsongen 2005, men Wislander stod för ett kort inhopp i Redbergslid 2011, och sedan dess har svensken ägnat sig åt annat.

Magnus Wislander, handboll
200109 Magnus Wislander, expert commentator for Sveriges Radio, during a press meeting with the Swedish team ahead of the EHF European Handball Championship on January 7, 2020 in Gothenburg. Photo: Daniel Stiller / Bildbyrån / kod DS / 59443

Han har bland annat verkat som expertkommentator för Sveriges Radio och som assisterande tränare i Redbergslid IK. Nu är ikonen däremot klar för ett nytt uppdrag. Han blir ny förbundskapten för det svenska landslaget i goalball.

Det är en ny grej för mig där jag har mycket att lära. Jag ser det som en spännande och intressant utmaning, säger Magnus Wislander till SVT.

”Kan bli riktigt roligt”

Ikonens kontrakt sträcker sig över Paralympics i Paris 2024. Han medger dessutom att han endast utövat sporten en gång tidigare i livet.

Jag försökte skapa mig en uppfattning kring uppdraget och på något vis växte beslutet fram och jag förstod att det här kan bli riktigt roligt, säger Magnus Wislander.

190106 Magnus Wislander före träningslandskampen i handboll mellan Sverige och Ryssland den 6 januari 2019 i Halmstad. Foto: Krister Andersson / BILDBYRÅN

Ines Lopes, som är sportchef på Svenska Parasportförbundet, är nöjd över rekryteringen av Magnus Wislander. Hon tror att ikonen är utmärkt för uppdraget.

Det finns faktiskt vissa likheter mellan handboll och goalball som jag tror Magnus kommer ha nytta av men framförallt handlar det om att utveckla och bygga ett lag som fungerar tillsammans, säger hon.

LÄS MER: Stjärnan Elvira Öbergs stora lycka – avslöjar nya kärleken: ”Jag är inte singel längre”