Danske stjärnan öppnar för ny due-due inför ödesmatchen: ”Ingen kan gilla Norge”

Efter ”due-due” i EM 2004 tog sig både Sverige och Danmark vidare från gruppen och slog ut Italien.
Samma sak kan ske imorgon för Norge, när Sverige och Danmark gör upp i en avgörande match om en semifinalplats i handbolls-VM.
Den idén lockar den danske försvarsbjässen Henrik Möllgaard.

Sverige åkte på sin första förlust i handbolls-VM i går kväll. Norge blev för svåra och vann med 30-27, det efter mängder av svenska tekniska fel.

Målskillnad kan avgöra

I och med Norges seger är det ett getingbo inför den sista avgöra matchen i huvudrundan. Sverige, Danmark och Norge gör upp om endast två platser till semifinalerna.

Sverige ställs mot Danmark samtidigt som Norge möter Ungern. Vinner både Sverige och Norge sina respektive matcher kommer målskillnad avgöra. Danmark står på plus fyra, Norge på minus ett och Sverige på minus tre.

Skulle Sverige vinna med tre eller fyra mål hamnar både Sverige och Danmark på bättre målskillnad än Norge och går vidare till semifinal. Det kan, i praktiken, innebära att en ny ”due-due” situation kan uppstå med Norge som förlorare.

Öppnar för ”due-due”

Det har snart gått 15 år sedan den klassiska fotbollsmatchen mellan Sverige och Danmark som slutade 2-2, och skickade Italien ut ur turneringen.

Den svenska förbundskaptenen Kristján Andrésson säger att en ”due-due”-situation inte är någonting man kommer gå för.
– Ni får spekulera i det. Jag kommer förbereda laget och vinna matchen. Sen överlåter jag spekulationer till er, säger han till Expressen.

”Vi slår gärna ut Norge”

Men i det danska lägret är tongångarna annorlunda, i alla fall från försvarsgeneralen Henrik Möllgaard.

Efter segern mot Egypten under måndagskvällen säger han att en sådan situation hade passat honom perfekt.
– Vi kan fixa ett avtal här och nu, det är inga problem. Vi slår gärna ut Norge. ingen kan gilla Norge. Norge hem. Danmark och Sverige vidare. Vi kan göra en deal här, säger han till Expressen och minns väl ”due-due” 2004:
– Ja. Självklart. Det var fantastiskt. Helt suveränt, säger Möllgaard.

Danmark är fortfarande obesegrade i handbolls-VM. Samtidigt kommer Sverige till matchen med ett tungt bakslag från tidigare i turneringen i form av att Jim Gottfridsson inte kommer till spel.

Alla danska spelare är inte helt med på Möllgaards, vars uttalande nog bör tas med en nypa salt, idé. Stjärnan Mikkael Hansen vill vinna matchen.
– Det finns så klart lägen i matcher där man kan komma till ett sånt scenario. Men då blir det något taktiskt att förhålla sig till då. Men vårt fokus ligger på att vinna matchen. Vi vill behålla vårt momentum. Vi har vunnit sju raka matcher och vill gärna ta oss härifrån med en åttonde seger, säger Hansen till tidningen.

Dela artikeln för att stötta våra svenska handbollshjältar!

LÄS MER: Landslagsstjärnan slår tillbaka – efter Magnus Wislanders utspel

Handbolls VM 2019: TV-tider, spelschema och resultat