När 17-åriga gymnastens supervolt skapade idrottshistoria

När 17-åriga gymnastens supervolt skapade idrottshistoria

Gymnastiken utvecklas hela tiden och titt som tätt får vi se nya volter, rutiner och andra inslag. Nu blickar vi tillbaka till OS i München där en viss 17-årig vitryska skulle skriva idrottshistoria med någonting världen aldrig tidigare skådat.

OS i München 1972 var på många sätt ett speciellt OS. Spelen i Västtyskland överskuggades av ett terrorattentan, men inne i gymnastikarenan skulle publiken få bevittna historia.
Den 17-åriga vitryskan Olga Korbut, också kallad ”Sparven från Minsk”, var helt okänd innan spelen, men under spelen skulle hon lämna skuggorna och kliva ut i världens rampljus på riktigt.

Trots ett ödesdigert misstag i barrövningen, vilket ledde till ett förlorat guld i mångkampen och tårar inför TV-kamerorna, tog hon upp jakten på guldet i bom. Det skulle också bli historiskt. Som första gymnast någonsin, som kan ses i början av videon, gjorde Korbut en stående bakåtvolt från övre holmen. Den otroliga manövern och det i för övrigt galna programmet trollband publiken totalt. Korbut fick till och med manövern uppkallad efter sig, men senare förbjöds den på grund av riskerna. Oavsett gjorde Olga Korbut någonting helt fenomenalt som för alltid kommer vara inristat i historieböckerna. Det här är verkligen magiskt!

LÄS MER: Så här mycket har du aldrig skrattat åt VM i gymnastik

Se ”Sparven från Minsk” genomföra sitt otroliga program här:

 

Gilla Sportbibeln om du också är en riktig sportnörd.