Världsstjärnan Phil Mickelsons stora kritik mot Sverige – stöttar nu Henrik Stenson: ”Kommer få skämmas”

Världsstjärnan Phil Mickelsons stora kritik mot Sverige – stöttar nu Henrik Stenson: ”Kommer få skämmas”

Svenska golfförbundet bröt med Henrik Stenson.
Nu försvaras svensken av superstjärnan Phil Mickelson.
– Det är respektlöst, säger han.

Diskussionerna kring Henrik Stenson har under de senaste månaderna varit stora i Sverige. Den svenske storstjärnan är den största herrgolfaren i Sveriges historia, med en historisk majortitel 2016 som sin största triumf, och hade nästa år ett minst sagt prestigefyllt uppdrag att se fram emot som Ryder Cup-kapten för Europa.

Stjärnans kritik

Men under sommaren valde Stenson att lämna PGA- och Europa-touren för den så hårt kritiserade LIV-touren, som är finansierad av Saudiarabien och kritiserats stort för sportwashing, och det fick grova konsekvenser. Stenson blev av med sitt uppdrag som Ryder Cup-kapten, och kort därefter kom beskedet att Svenska golfförbundet valt att bryta allt samarbete med honom.

Henrik Stenson, golf
220612 Henrik Stenson of Sweden during the fourth round of the Scandinavian Mixed golf tournament on June 12, 2022 in Halmstad. Photo: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN / kod MB / MB0396

Sedan beslutet har Stenson stöttas både hemma i Sverige, men även av flera stjärnor på LIV-touren. Nu uttalar även superstjärnan Phil Mickelson – en av tidernas bästa golfare – stöd till Stenson.

– Det är ett kortsiktigt beslut. Och ett respektlöst sådant med tanke på vad Henrik gjort för svensk golf. Jag tror att det blir svenska golfförbundet som kommer få skämmas till slut, säger han till SVT.

LÄS MER: Rasmus Dahlins nya succé i natt – slog till med mål i FEMTE matchen i rad

Förbundets svar

SVT har även pratat med Svenska golfförbundet om hur de ser på Mickelsons kritik. Men man ryggar inte direkt tillbaka om storstjärnans ord.

– Henrik Stenson är den störste hjälten vi haft. Det är inget snack om det. Men vi måste stå upp för det vi jobbar med, våra ideal. Mickelson får tycka vad han vill men han behöver ju inte ansvara för våra ideal, säger generalsekreterare Gunnar Håkansson.

Phil Mickelson of the United States, left congratulates Henrik Stenson of Sweden for winning the British Open Golf Championships at the Royal Troon Golf Club in Troon, Scotland, Sunday, July 17, 2016. (AP Photo/Matt Dunham)

Svenska golfförbundet har tidigare motiverat sitt beslut med att LIV-touren framför liknar en ”stängd liga”.

– Vi tycker att Henrik, genom sitt engagemang i LIV-golfen, inte längre kan agera förebild för svenska golfjuniorer. LIV-golfen strider mot det idrottsliga ekosystem som vi tror på. Vi investerar mycket pengar i barn och unga, i tourerna, i drömmen om att någon gång ta sig hela vägen och det här är något vi gör tillsammans med Sveriges golfklubbar i en rätt avancerad tävlingstrappa, som många bedömer är en av de bästa som finns inom golfvärlden, sa man.

LÄS MER: Otroligt mäktiga hyllningen till Oskar Lindblom i natt – publikens jubel ville aldrig ta slut: ”Fantastisk stund”