Svenska golfikonen ryter ifrån mot Henrik Stenson – med en väl vald fråga: 'Hur mycket pengar behöver du?'

Svenska golfikonen ryter ifrån mot Henrik Stenson – med en väl vald fråga: ’Hur mycket pengar behöver du?’

Henrik Stenson går till toksågade LIV-touren.
Då ryter ikonen Helen Alfredsson ifrån.
– Hur mycket pengar behöver man egentligen?, säger hon till SVT.

LIV-touren är ny inom golfen och är tänkt att ta upp kampen mot PGA- och Europa-touren. Men den har kritiserats kraftfullt, främst för att den är finansierad av Saudiarabien, och Amnesty har bland annat sågat touren som ”sportwashing”.

Kritiken mot Stenson

Det betyder, kortfattat, att Saudiarabien försöker städa upp sitt dåliga rykte kring exempelvis mänskliga rykte genom idrott. Henrik Stenson har hittills varit trogen originaltourerna, och många trodde att han skulle vara det, då han sedan tidigare varit utsedd till kapten för nästa års europeiska Ryder Cup-lag.

220606 Henrik Stenson under invigningen av Golfens hall of fame den 6 juni 2022 i Landskrona. Foto: Christian Örnberg / BILDBYRÅN

Men i går kom beskedet att Stenson nu plockas bort från rollen, och han själv gick timmar senare ut med beskedet att han tar steget över till LIV. Och det har mötts av enorm kritik från stora delar av golfvärlden. Nu får han även kritik av golfikonen Helen Alfredsson.

– De tjänar ju så ofantligt mycket ändå, och hur mycket pengar behöver man egentligen? Pengar gör inte livet bättre, säger Alfredsson till SVT.

”Känns tragiskt”

Helen Alfredsson var proffs från 80-talet fram till 2013, och var med i Solheim Cup, damversionen av Ryder Cup, hela åtta gånger. Hon tycker främst faktumet att Stenson väljer bort kaptenskapet för Ryder Cup-laget svider.

– Det är ett ärofullt uppdrag och detta underminerar värdet av Ryder Cup, att pengar är mer värt. Det tycker jag känns tragiskt om jag ska vara ärlig: Golfens integritet är i gungning.

130908 Helen Alfredsson meddelar att hon slutar med golf efter sista dagen av Helsingborg Open den 8 september 2013 i Helsingborg. Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN

Alfredsson, som även hon varit kapten för Europa i Solheim Cup, menar dessutom att Stenson inte håller sina ord.

– Jag känner att när han fick kaptensrollen sa han att det var en ”dröm”. Är det inte de längre då? Man måste stå för det man säger. Ju fort du blir en offentlig person kommer det med ett visst ansvar.

LÄS MER: Golfvärldens jättekritik mot Henrik Stenson – sågar svenskens egen förklaring till valet: ”Erkänn nu bara…”