Nya jättekritiken mot Henrik Stenson i Sverige – kan stoppas från den allra heligaste tävlingen: ”Är förvånad”

Nya jättekritiken mot Henrik Stenson i Sverige – kan stoppas från den allra heligaste tävlingen: ”Är förvånad”

Henrik Stenson fortsätter att sågas efter bytet till LIV-touren.
Nu kommer ny kritik – från Sveriges Olympiska Kommitté.
– Det stämmer inte med SOK:s värdegrund, säger verksamhetschef Peter Reinebo till Radiosporten.

Henrik Stenson hade länge pratat om hur mycket han drömt om att vara Ryder Cup-kapten. Många anser att det är det finaste jobbet i hela golfvärlden, då man är ansvarig över spelarna när Europa möter USA, och Stenson var utnämnd att vara Europas kapten när lagen möts i Rom nästa höst. Men sen förändrades allt.

Kan missa OS

Henrik Stenson blev en i raden av stjärnor som valde att lämna PGA-touren för spel i den så hårt kritiserade LIV-touren. Touren är direkt finansierad av den saudiska staten, som kritiserats hårt för sina brott mot mänskliga rättigheter. Statens sätt att försöka förbättra sitt rykte genom idrotten kallas ”sportwashing”, och Stenson har enligt uppgifter fått närmare en halv miljard kronor i ersättning för bytet.

220606 Henrik Stenson under invigningen av Golfens hall of fame den 6 juni 2022 i Landskrona. Foto: Christian Örnberg / BILDBYRÅN

Men det kostade honom jobbet som Ryder Cup-kapten, och det stannar troligtvis inte där. Just nu pågår en skarp diskussion huruvida LIV-spelarna är välkomna i majortävlingar. LIV-spelarna förlorar redan världscuppoäng, och det i sin tur påverkar spelarnas vara eller icke vara i det kommande OS:et. OS är generellt den allra heligaste tävlingen i världen, och trots att golfen bara varit inkluderad två gånger så har Stenson själv lyft hur mycket han tycker om det.

”Jag blev förvånad”

Men i och med att han inte får några poäng så kan han få svårt att kvala in till turneringen – och frågan är dessutom om han är välkommen över huvud taget. SOK, Sveriges Olympiska Kommitté, riktar nu skarp kritik mot Stenson, och man är tydliga med att han gjort ett dåligt val.

– Jag blev förvånad över hans val, jag trodde inte att han skulle göra det, säger Peter Reinebo till Radiosporten.

220609 Henrik Stenson of Sweden during the first round of the Scandinavian Mixed golf tournament on June 9, 2022 in Halmstad. Photo: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN

Så om nu LIV-spelarna skulle få spela majortävlingar, och samla in världsrankingpoäng som räcker för att kvalificera sig till OS, så kan SOK ta andra beslut. SOK menar att spel på LIV-touren inte alls rimmar med värderingarna som man står för.

– Jag tycker att ett sådant engagemang är tveksamt. Det finns säkert saker som jag inte vet. Men ett engagemang där stämmer inte med min egen värdegrund och det stämmer inte heller med SOK:s värdegrund, säger Reinebo.

Vad tycker du? Förtjänar Henrik Stenson att stoppas från OS? Dela artikeln och berätta vad du tycker!

LÄS MER: Jonna Sundlings fina ord om Frida Karlsson – efter stjärnans känsliga val: ”Jag tycker det är helt rätt”