Annika Sörenstams första ord efter massiva kritiken – bryter tystnaden efter medaljen från Donald Trump

Annika Sörenstam tog emot en frihetsmedalj från Donald Trump.
Nu bryter legendaren tystnaden efter den massiva kritiken mot henne.
– Det har varit mycket åsikter, och jag tar till mig det som sägs, säger hon i en intervju med NBC.

Det var dagen efter enorma kalabaliken i Kapitolium när demonstranter och Trump-sympatisörer tog sig in i byggnaden. Då bjöds svensk golfs storhet Annika Sörenstam in till Vita Huset för att ta emot en frihetsmedalj av president Donald Trump för sina ärofyllda insatser som ambassadör för golfsporten.

Sörenstam-kritik

Trots allt kaos som rådde valde Sörenstam ändå att åka till Vita Huset och ta emot medaljen. Efter det har svenskan fått ta emot massiv kritik från många olika håll.

Annika Sörenstam, golf
160814 Annika Sörenstam på plats efter finalrundan av herrarnas golftävling den 14 augusti 2016 under OS i Rio de Janeiro. Foto: Daniel Stiller / Bildbyrån / kod DS / 59029

USA-today krönikören Christine Brennan gick till stenhårt angrepp och hävdade att svenskans rykte var ”nedsmutsat för all framtid”. Tv-profilen Filip Hammar var också väldigt hård i kritiken och kom med förslaget att ”någon borde dra in hennes svenska pass”.

Bryter tystnaden

Men Annika Sörenstam har själv varit tyst och inte uttalat sig om varför hon tog emot medaljen från Trump. Först nu bryter 50-åringen tystnaden och uttalar sig för första gången efter kritikstormen mot henne.
– Jag har alltid sett på frihetsmedaljen utifrån det historiska perspektivet. Som ni vet började den delas ut år 1963 och det är en imponerande lista över personer som har fått utmärkelsen, allt från forskare till konstnärer och idrottspersonligheter. I slutändan handlar det om att uppmärksamma personer som gör världen lite bättre, säger hon i en intervju med amerikanska NBC.

Donald Trump, USA
200302 The United States president Donald J. Trump at a Keep America Great rally on March 2, 2020 in Charlotte, North Carolina, USA. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / 88125

På en direkt fråga om varför hon valde att ta emot medaljen bara en dag efter det som hände i Kapitolium så varar Sörenstam så här:
– Jag är inte den som blickar tillbaka på saker och ting och ångrar mig. Jag skulle ha fått medaljen i mars 2020. Jag vill inte lägga energi på det som har hänt utan jag är en person som hela tiden blickar framåt och fortsätter att öppna dörrar och skapa möjligheter för unga tjejer runtom i världen, säger hon i intervjun.

”En mörk dag”

Sörenstam ger nu även sin syn på vad som hände i Kapitolium när demonstranter tog sig i in i byggnaden.
– Jag delar sorgen och rädslan som alla känner efter det som hände. Det var en mörk dag i USA:s historia, säger hon och erkänner att hon inte ångrar sitt beslut att ta emot medaljen.
– Som sagt, jag är inte en person som blickar tillbaka på saker och grubblar. Jag lägger ingen energi på det som har hänt. Men visst, jag har fått kommentarer från väldigt många personer om detta. Det har varit mycket åsikter, och jag tar till mig det som sägs. Det gäller att vara lyhörd och lyssna på vad folk tycker och tänker.

Annika Sörenstam är just nu på plats i Orlando, Florida, för en LPGA-tävling kommande helg. LPGA har tydligt utryckt att det inte finns några planerade pressträffar med svenskan för ytterligare frågor och intervjun med NBC är den enda som hon verkar göra.

LÄS MER: Tv-stjärnans enorma kritik mot Annika Sörenstam – efter beslutet om Donald Trump: ”Dra in hennes pass”

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få våra nyhetsbrev!