Svenske expertens förklaring till Armand Duplantis tydliga nobb av Turkiet: ”Det är jättetråkigt för alla oss”

Världsstjärnan Armand Duplantis har sagt sitt.
23-åringen kommer inte att åka till inomhus-EM i Turkiet.
Nu ger Radiosportens expert Alexander Lundholm förklaringen till ”Mondos” tydliga nobb.

Rubrikerna har varit många kring Turkiet den senaste tiden. Först blev det politiska läget mellan Sverige och Turkiet har rejält ansträngt efter en kontroversiell koranbränning utanför den turkiska ambassaden i Stockholm.

Mondo nobbar EM

Därefter drabbades Turkiet av en fruktansvärd jordbävning som sargat landet hårt och orsakat tusentals och åter tusentals dödsfall. Men mitt i allt det här ska det utsatta landet snart stå värd för inomhus-EM i friidrott som börjar den 2 mars.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Armand Duplantis, stavhopp
230210 Armand Duplantis of Sweden reacts in Men’s Pole Vault during the athletics gala ISTAF Berlin on February 10, 2023 in Berlin. Photo: Ronny Hartmann / BILDBYRÅN / kod XY / XY0004

Det blir dock utan det allra största affischnamnet i friidrottsvärden, nämligen världsstjärnan i stavhopp – Armand Duplantis. Då ”Mondo” har valt att tacka nej till inomhus-EM i Istanbul och inte åka med resten av svenska landslaget till Turkiet.

LÄS MER: Sveriges bästa friidrottare någonsin har utsetts – och Armand Duplantis blir krossad av den blågula hjälten

Ger förklaringen

23-åringen har också varit tydlig med att anledningen till nobben inte är på grund av det politiska läget mellan Sverige och Turkiet. Svenska landslaget och förbundskaptenen Kajsa Bergqvist blev så klart besviken över stavhoppsstjärnans nej.
– Jag hade självfallet hoppats att han skulle åka med, sa Bergqvist i ett pressmeddelande.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Armand Duplantis, stavhopp
230202 Armand Duplantis of Sweden during the pole vault competition Mondo Classic on February 2, 2023 in Uppsala. Photo: Staffan Claesson / BILDBYRÅN / COP 251 / SC0046

Nu ger Radiosportens friidrottsexpert Alexander Lundholm sin förklaring till att Duplantis nobbar inomhus-EM.
– Det har inte en hög status och för Duplantis som har vunnit allt som går att vinna och som inte har någon konkurrens egentligen så är det mer värt att satsa mot utomhus-EM och utomhussäsongen och sätta världsrekord då, säger han till radiokanalen.

LÄS MER: Helena Duplantis ärliga ord om Mondos flickvän Desiré Inglander – öppnar upp om relationen: ”Det är ändå…”

Lundholm tycker att det är ett oerhört tråkigt besked från världens bästa stavhoppare men kan samtidigt förstå 23-åringens beslut.
– Det är klart att det är jättetråkigt för alla oss som gillar att följa friidrott och också för landslaget att ett givet guld inte kommer att hända. Att det inte blir någon Duplantis i EM är så klart tråkigt på många sätt. Men samtidigt tycker vi väl också att det är viktigare att han är som bäst när det verkligen gäller, och det är utomhus. Inomhus-EM ligger väldigt sent på inomhussäsongen, i mars, och det kanske är bättre att redan då ha inlett en försäsongsträning och istället träna hårt för när utomhussäsongen börjar närmare sommaren, säger radioprofilen i sitt uttalande.

Vad tycker du om Armand Duplantis beslut att nobba inomhus-EM i Turkiet? Dela artikeln och säg din åsikt!