Svenska ilskan efter chockerande dopningsvideon – bara dagar innan VM: ”Ledsen och bedrövad”

.

En dopningsskandal har briserat bara dagar innan friidrotts-VM.
Då reagerar Sveriges förbundskapten Karin Torneklint starkt.
– Är det sant blir jag väldigt ledsen och bedrövad, säger hon till Expressen.

Friidrotts-VM, som i år går i Doha i Qatar, inleds på fredag.

Men nu skakas tävlingen av en potentiell dopningsskandal.

”Ledsen och bedrövad”

Det är den tyska tv-kanalen ZDF som har publicerat en video, inspelad med dold kamera, där två kenyanska löpare får dopningspreparat in i armen.

Enligt ZDF så rör det sig om en manlig och en kvinnlig löpare, som båda är uttagna till VM-truppen – men vilka det är nämns inte.

Foto: Skärmdump/ZDF

Filmen har skapat starka reaktioner i friidrotts-världen – och nu kommenterar även Sveriges förbundskapten, Karin Torneklint, den påstådda dopningen.

– Det är så svårt att dra någon slutsats av bilden, jag kan inte säga att det är en VM-löpare eller inte, förstår du. Det jag kan säga är, att är det sant blir jag väldigt ledsen och bedrövad. Det har ju varit ett känt problem, Kenya är ändå ett av de länder som varit rödmarkerade. Att man inte får bukt med problemet, det gör mig ledsen. Sen är det väldigt hälsosamt att någon kan komma in och avslöja det. Men jag kan ju inte säga om det är sant, det som står där, säger hon till Expressen.

”Handlar om trovärdighet”

Kenya har varit med om dopningsincidenter tidigare och är under strikt kontroll av Internationella Friidrottsförbundet. Enligt ZDF kan dock Kenya själv byta ut dopningsprover för att manipulera resultaten.

– Jag förstår inte varför de ska hålla på. Det finns så många stora talanger i det här landet som man kan jobba med rent, och man skulle ändå vara en fantastisk löparnation. De måste börja tro på det och jobba därifrån, säger Torneklint.

190603 Friidrottslandslagets förbundskapten Karin Torneklint poserar för ett porträtt under en upptaktsträff med friidrottslandslaget den 3 juni 2019 i Stockholm.
Foto: Jesper Zerman / BILDBYRÅN

Torneklint menar även att beskedet kommer olämpligt, med bara dagar kvar till den allra största tävlingen.

– Det är aldrig bra. Det handlar om vår trovärdighet som idrott, säger hon.

Dela för att berätta vad du tycker om det här!

LÄS MER: När tre svenska NHL-hjältar dominerade – tillsammans i samma lag

Brutala överfallet som skakar hockeyvärlden – nu är förre SHL-spelaren polisanmäld

window.fbMessengerPlugins = window.fbMessengerPlugins || { init : function() { FB.init({ appId: "1678638095724206", xfbml: true, version: "v2.6" }); }, callable : [] }; window.fbAsyncInit = window.fbAsyncInit || function() { window.fbMessengerPlugins.callable.forEach( function( item ) { item(); } ); window.fbMessengerPlugins.init(); }; setTimeout( function() { (function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) { return; } js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_US/sdk.js"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk')); }, 0);