Svensk idrott i sorg: 21-åriga talangen Emilia har gått bort – förbundskapten Kajsa Bergqvist bekräftar: ”Djupt tragiskt”

Svensk friidrott har sorg.
Löparen Emilia Brangefält har dött, 21 år gammal.
– Jag har svårt att finna ord, säger Sveriges förbundskapten Kajsa Bergqvist i ett uttalande.

För ett år sen tog Emilia Brangefält brons i traillöpning under världsmästerskapet i Thailand. Då var den unga talangen blott 20 år gammal, och det var hennes allra första internationella tävling.

Emilias bragd

Emilia själv förvånades efter sin bragd.
– Det var över alla mina förväntningar, sa Brangefält till SVT efter VM-bronset.

Under fjolåret vann hon också SM-guld Genarp, och i somras kom hon femma i VM i Innsbruck. Emilia Brangefält var en av Sveriges bästa löpare och tog sig på senare år upp i världstoppen.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Kajsa Bergqvist, friidrott
230807 Kajsa Bergqvist, förbundskapten för Sveriges friidrottslandslag, under en pressträff inför friidrotts-VM den 7 augusti 2023 i Stockholm. Foto: Johanna Wallen / BILDBYRÅN / kod JW / JW0080

Nu har hon dött, endast 21 år gammal.
– Det är så djupt tragiskt. Jag har svårt att finna ord, säger den svenska förbundskapten Kajsa Bergqvist på Svensk Friidrotts hemsida.

– Jag kände inte Emilia personligen men har förstått att hon var en väldigt fin människa, en framåt, härlig, begåvad tjej med hela livet framför sig. Å Svensk Friidrotts vägnar skickar jag mina allra varmaste tankar till Emilias närmast sörjande, fortsätter Bergqvist.

Sörjs av många

Svensk Friidrott skriver att Emilia mådde väldigt dåligt både fysiskt och psykiskt, och trots stöttning av sina närmaste dog hon den 13:e november.
”I dag tänker vi framför allt på människan Emilia och våra tankar går också till hennes nära och kära”, skriver förbundet i ett pressmeddelande.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Emilia Brangefält, friidrott
FOTO: Instagram

Emilias klubb Västerås FK skriver i ett uttalande att de är en ”förening i sorg” och att de ”skickar all kärlek och styrka till Emilias familj”. Traillandslagets landslagledare Karl Avedal sörjer också 21-åringen, och har pratat med flera löpare som stod henne nära.
– Det här har kommit som ett chockbesked för Löparsverige och för mig personligen. Sorgen och saknaden delas av så många. Jag och kompisarna i traillandslaget minns henne som den glada, väldigt omtyckta tjej som hon var, full av energi. Hennes personlighet lyfte laget. Det känns helt overkligt att hon faktiskt är borta, säger Avedal till Svensk Friidrott.

LÄS MER: Bianca Salmings hjärtskärande hyllning till bortgångne pappa Börje Salming som berör alla: ”Det gör ont i mig”

Krisstöd

På Suicide Zeros hemsida kan man stötta kampen mot självmord och även hitta kontaktuppgifter om man själv behöver stöd.

Information om stöd hittas även HÄR på 1177.

LÄS MER: Zlatan Ibrahimovic öppenhjärtliga ord om Mino Raiolas död – fina hyllningen till tidigare agenten: ”Förebild”

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev