Stefan Holm chockad över nya dopingavslöjandet: "Många svenskar som förlorat medaljer"

Stefan Holm chockad över nya dopingavslöjandet: ”Många svenskar som förlorat medaljer”

”Samtliga ryska friidrottare var dopade under OS 2008”.
Ett uttalande som nu väcker starka reaktioner runt om i världen.
– Jag tror att många svenska idrottare tappat medaljer på grund av dopade idrottsmän, säger en överraskad Stefan Holm till Sportbladet.

Den stora dopingskandalen mot Ryssland har just tagit en helt ny vändning. Visselblåsaren Grigorij Rodtjenkov, som avslöjade den systematiska dopingen under Sotji-OS 2014, har i en ny intervju pekat ut Ryssland ännu en gång.

”Du kunde göra precis vad du ville”

Den systematiska dopningen i Ryssland har nämligen pågått så långt tillbaka som till OS 2008 i Peking.
– Innan Peking var det väldigt lätt, du kunde göra precis vad du ville. Och alla de ryska idrottsmännen i teamet var dopade. Mellan Peking 2008 och London 2012 ändrade vi vår strategi för att dölja det vi gjorde. Vi kontrollerade allt, säger visselblåsaren enligt SVT.

IOK har efter OS i Peking 2008 testat om över hela 400 dopingtester och avslöjades så många som 30 dopade idrottsmän. Där 14 stycken var från just Ryssland.

”Jag skulle bli väldigt besviken”

Bland de nya resultaten som ifrågasätts diskuteras nu herrarnas höjdhopp från OS 2008. Då svenske Stefan Holm slutade på en hjärtskärande fjärdeplats efter två ryska hoppare i Andrej Silnov och Jaroslav Rybakov.
– Jag skulle bli väldigt besviken om det visar sig att inte minst Rybakov men även Silnov var dopade. Jag tävlade mot Rybakov i tio års tid och har alltid haft stor respekt frö honom eftersom han alltid var med och presterade så bra. Samtidigt är det 9,5 år sedan Peking och jag har sedan länge lagt det bakom mig. Jag har till och med på något sätt lyckats gå vidare från besvikelsen över fjärdeplatsen. Så det är en tudelad känsla att läsa det här nu. Det är lite märkligt, säger en överraskad Holm till Sportbladet.

”Alltid ryssar före mig”

Svenske höjdhoppslegendaren erkänner även att han personligen hört av sig till IOK för att få klarhet i resultaten från herrarnas höjdhopp. För på damsidan var det två ryska hoppare, Anna Tjitjerova och Jelena Slesarenko, som stängdes av efter de nya testerna.
– Jag har pratat med IOK:s läkare Richard Budget i samband med att vi suttit i möten med honom om de aktivas kommitté och frågat om han hittat några manliga höjdhoppare bland återtesterna men det har han inte gjort, säger Holm till kvällstidningen.
– Jag var fyra vid två VM och två OS och det var alltid ryssar före mig i de mästerskapen. Går vi tillbaka till 80-talet och 90-talet tror jag många svenska idrottare tappat medaljer och placeringar på grund av dopade idrottsmän.

Dela artikeln om du också tycker det här är fruktansvärt!

LÄS MER: Melwin Holms besvikelse – trots nya KROSSEN med 40(!) centimeter: ”Det är kul att vinna, men…”

OS 2018 i Pyeongchang, Sydkorea: Tv tider, schema, datum och sporter

Följ oss även på Instagram!