Sjöbergs stora ilska i direktsändning – efter Hjelmers berättelse om våldtäkten: "Jag vet vem det är"

Sjöbergs stora ilska i direktsändning – efter Hjelmers berättelse om våldtäkten: ”Jag vet vem det är”

Moa Hjelmer tog i går mod till sig och berättade om det hemska i Finnkampen för sex år sedan.
Då friidrottssvenskan blev våldtagen av en annan aktiv idrottare.
– Det tog en halvtimme att få reda på vem det var, säger nu Patrik Sjöberg i SVT:s Morgonstudion.

Med hashtaggen #metoo gjorde svenska friidrottaren Moa Hjelmer som många andra kvinnor senaste månaderna och tog mod till sig för att berätta. På Instagram valde hon att berätta om det fruktansvärda som hände under Finnkampen för sex år sedan.

Då Hjelmer blev våldtagen av en annan aktiv idrottare.
”Jag var 21, det var slutet på säsongen och vi hade precis vunnit över Finland i Finnkampen. Alla var glada, humöret på topp och vi firade på banketten och senare på klubb. Lite för mycket alkohol blev det för min del och en annan aktiv erbjuder sig att följa mig tillbaka till hotellet. Han är betydligt äldre än mig och han är gift, jag kände mig säker och trodde jag kunde lita på honom. Jag har pojkvän, jag säger nej. Han tar på mig och säger jo. Jag blir stel, jag vill inte. Jag säger nej igen. Han tar av mina kläder. Jag fryser till is, kan inte röra mig. Jag säger inget mer. Han våldtar mig”, skrev Hjelmer på Instagram i går.

”Det låter helt sjukt”

Svenska friidrottsförbundet svarade efter inlägget att man inte kommer att utreda saken utan vädjar till Hjelmer att istället polisanmäla förövaren. Det får förre höjdhopparen Patrik Sjöberg att reagera väldigt starkt.

Sjöberg gästade i morse SVT:s Morgonstudion tillsammans med Stefan Olsson, generalsekreterare hos förbundet, och var rejält förbannad att förbundet inte utreder saken.
– Uttalandet om att ni inte ska utreda, det låter helt sjukt. Som förälder kan jag verkligen överväga om jag ska låta mina barn syssla med friidrott, om ni inte tycker att det här ligger på ert bord… Det tog mig en halvtimme att få reda på vem den här killen var som gjorde det är, ni borde kunna göra samma sak, säger Sjöberg till SVT.

Då svarade Olsson att förbundet haft ett krismöte och nu ändrat sig i frågan. Nu ska förbundet göra en extern utredning kring situationen.
– Men vår rekommendation till Moa, som vi definitivt överväger, det är att polisanmäla, säger generalsekreteraren.

LÄS MER: Svenska friidrottsstjärnan går ut och berättar om våldtäkten – efter Finnkampen