Svenska friidrottsstjärnan går ut och berättar om våldtäkten – efter Finnkampen

Flera kvinnliga sportprofiler har klivit fram för att berätta om sexism inom sport.
I dag väljer friidrottaren Moa Hjelmer att berätta om hur hon blev våldtagen på Finnkampen.
”Jag skäms, vad har jag gjort för fel?”, skriver hon i ett öppet brev.

Efter kampanjen #metoo har nu kvinnliga sportprofiler tagit nästa steg och lanserat kampanjen #timeout för att stödja varandra och lyfta problemen inom sport.

I dag väljer svenska friidrottaren Moa Hjelmer att gå ut och berätta om ett av hennes jobbigaste trauman. När hon blev våldtagen på Finnkampen.

”Jag säger nej igen”

I ett inlägg på Instagram beskriver svenskan vad som egentligen hände för sex år sedan när en annan aktiv idrottare bjudit med henne till hotellrummet.
”Jag var 21 år, det var slutet på säsongen och vi hade precis vunnit över Finland i Finnkampen”, börjar 27-åringen.
”Vi hamnar på hans rum, han vill prata, sitta nära mig på sängen. Jag säger att jag ska gå och lägga mig. Han tycker att jag kan sova här hos honom. Han är betydligt äldre än mig och han är gift, jag kände mig säker och trodde jag kunde lita på honom. Jag har pojkvän, jag säger nej. Han tar på mig och säger jo. Jag blir stel, jag vill inte. Jag säger nej igen. Han tar av mina kläder. Jag fryser till is, kan inte röra mig. Jag säger inget mer. Han våldtar mig.”

Det var i går som 2 290 kvinnliga sportprofiler gick ut och skrev på för kampanjen #timeout. Det är det stödet som Hjelmer att till slut berätta om det fruktansvärda om hon hållit för sig själv i sex år.

Moa Hjelmer har svenskt rekord på 400 meter och ett EM-guld på samma distans som främsta merit.

LÄS MER: Kaoset som hotar ÖFK – då kliver de riktiga hjältarna fram: ”Vi har jobbat hela natten”

Läs hela Moa Hjelmers inlägg här: