Sebastian Samuelssons hårda kritik – mot svenska VM-hjältarna: ”Det är ansvarslöst”

Sebastian Samuelssons hårda kritik – mot svenska VM-hjältarna: ”Det är ansvarslöst”

De svenska friidrottsstjärnorna vädrade inga kritiska röster mot att VM hölls i Qatar.
Nu reagerar skidskyttestjärnan Sebastian Samuelsson.
– Jag tycker att det är synd och jag tycker att det är ansvarslöst, säger han till TT.

Det blev stora svenska framgångar i friidrotts-VM tidigare i höstas. Daniel Ståhl vann VM-guld, Armand Duplantis tog silver och Angelica Bengtsson gjorde bragdartat bra ifrån sig efter att otäckt ha brutit staven under ett hopp.

”Man bara stryker medhårs”

Men just faktumet att världsmästerskapet hölls i Qatar har varit omdiskuterat. Men ingen av de svenska stjärnorna var öppet kritiska mot nationen.

190324 Sebastian Samuelsson of Sweden looks dejected after competing in the men’s 15 km mass start during the IBU World Cup on March 24, 2019 in Oslo.
Photo: Jon Olav Nesvold / BILDBYRÅN

Nu får Duplantis, Bengtsson och Ståhl kritik – av skidskyttestjärnan Sebastian Samuelsson.

– Man bara stryker medhårs och finner sig i det. Jag tycker att det är synd och jag tycker att det är ansvarslöst, säger han till TT.

”Borde sagt vad de tyckte”

Under mästerskapet så menade bland andra ”Mondo” att han inte ville fokusera på det utanför friidrottsarenan, och Daniel Ståhl kallade Qatar för ett land med ”lite annorlunda lagar och det är bara att acceptera det”.

– Jag tycker att de borde sagt vad de tyckte, framför allt eftersom det är så uppenbart att alla tycker att det är fel. Det är ju ingen som tycker att det är bra att friidrotts-VM går i Qatar. Och det är ingen som tycker att det är slavarbetare som ska bygga upp fotbollsarenor till VM, men det är aldrig någon som säger något.

190928 Armand Duplantis of Sweden competes in men’s pole vault qualification during day 2 of the IAAF World Athletics Championships on September 28, 2019 in Doha. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN

Sebastian Samuelsson har hyllats för att öppet ställts sig emot bland annat dopning.

– Jag tycker att idrottare överhuvud taget borde vara bättre på att prata om saker och ting. Det behöver inte bara vara dopning, det kan vara jämställdhet eller mänskliga rättigheter i Qatar eller vad det än må vara så tycker jag att man ska dra öronen åt sig, säger han.

Dela för att berätta vad du tycker om det här!