Oväntade dramat under Duplantis världsrekordsförsök – efter EM-guldet: "Jag har dåligt samvete"

Oväntade dramat under Duplantis världsrekordsförsök – efter EM-guldet: ”Jag har dåligt samvete”

Armand Duplantis vann EM-guld och gav sig på nytt världsrekord.
Då blev det drama i stavhoppsfinalen på grund av höjdhopparen Iryna Herashenko.
– Jag har lite dåligt samvete mot henne, säger ”Mondo” till SportExpressen efter tävlingen.

Han var storfavorit inför stavhoppsfinalen i inomhus-EM i polska Torun och Armand Duplantis infriade alla förväntningar på söndagskvällen. När svensken tog hem en enkel seger och vann EM-guld redan på höjden 5,85 meter.

Duplantis guld

Men Duplantis fortsatte så klart att hoppa och slog även mästerskapsrekordet när han klarade 6,05. Sedan la 21-åringen upp ribban 6,19 meter och gav sig på ett nytt världsrekordsförsök.

Armand Duplantis, stavhopp
210307 Armand Duplantis of Sweden with the gold medal after winning the men’s pole vault final during the European Athletics Indoor Championships on March 7, 2021 in Torun. Photo: Vegard Wivestad Grøtt / BILDBYRÅN / kod VG / VG0096

Efter ett misslyckat första försök blev det sedan drama på det andra hoppet. När han kom springandes i full fart mot mattan för att sätta i staven tvingades han avbryta hela hoppet.

Förvirring i tv

Det hela ledde till stor förvirring i SVT-studion.
– Jag hann inte uppfatta varför han avbröt, det är inte ofta han gör det, sa experten Alhaji Jeng i sändningen.

Armand Duplantis, stavhopp
210307 Armand Duplantis of Sweden celebrates after competing in men’s pole vault final during the European Athletics Indoor Championships on March 7, 2021 in Torun. Photo: Vegard Wivestad Grøtt / BILDBYRÅN / kod VG / VG0096

Efter tävlingen och EM-guldfirandet förklarar ”Mondo” sanningen om avbrutna hoppet. Anledningen till att han slutade springa var för att höjdhopparen Iryna Herashenko var på väg att korsa hans löpbana.

”Lite dåligt”

Men som tur var stoppades hon av en funktionär innan hon klev in i stavhoppsbanan. Men trots det avbrutna försöket på världsrekordhöjden så var Duplantis inte allt för bitter efteråt.
– Det var okej. Jag hade lite dåligt samvete gentemot henne. Eller inte så dåligt kanske för hon kom i vägen för mig…, säger han till SportExpressen.
– Jag såg henne i ögonvrån och undrade om hon skulle fortsätta eller stanna. Det såg inte ut som att hon skulle stanna. Jag ska inte klaga, jag vet att det inte var meningen.

Han erkänner att han inte blev allt för störd av det.
– Jag gjorde mitt bästa försök strax efter det, så det var inte ett så hårt slag för mig, säger han till kvällstidningen.

Herashenko tog silver i höjdhoppsfinalen medan Armand Duplantis fick fira sitt EM-guld, det andra guldet i seniorkarriären. Det blev dock inget världsrekord den här gången.

Dela artikeln för att hylla EM-guldvinnaren Armand Duplantis!

LÄS MER: Duplantis kan vinna ett av världens mest prestigefyllda priser – som bara en(!) svensk idrottare tidigare fått

Få våra nyhetsbrev!