Nya bilden avslöjar(?): Duplantis krossade världsrekordet i succétävlingen

Armand Duplantis guldhopp på EM var nio centimeter från Sergej Bubkas världsrekord.
Men den australiensiske stavhopparen Simon Arkell visar upp en ny bild som visar att svensk/amerikanens hopp kan ha varit det högsta hoppet genom tiderna.

Armand Duplantis krossade det svenska rekordet med 12 centimeter under guldtävlingen på friidrotts-EM. 18-åringens var högt över ribban på segerhoppet 6,05 – och han var själv förvånad över hur högt över han var efteråt.

SVT:s expert Kajsa Bergqvist konstaterade i sändningen att det var upp mot ett nytt världsrekord sett till hur högt över ribban Duplantis var. Och nu kanske vi har fått svaret.

Världsrekordhöjd?

Det är den australiensiske stavhopparen Simon Arkell som studerat Duplantis segerhopp i Berlin. Enligt hans uträkningar skiljde det 23 centimeter mellan Duplantis höfter och själva ribban.

Det hade i sin tur räckt för att hoppa 6,28 – alltså ett nytt världsrekord utomhus med hela 11 centimeter.

So I did this for fun in a very unscientific way, but it shows how high Mondo Duplantis is in the air. 6.28m is an OK jump for an 18 year old 😉

Posted by Simon Arkell on Tuesday, 14 August 2018

Får kritik: ”Bara nonsens”

Men Arkells uträkning, som ser väldigt positiv ut från svenska ögon sett, får kritik.

Friidrottsoraklet A Lennart Julin säger att det finns problem med den nya bilden.
– Det finns en problematik som man missar. Man tittar på hur mycket luft det är mellan magen och ribban, men om ribban legat en decimeter högre, så hade du gått på den på upp- eller nerväg. Jag vet att det fanns japanska ”vetenskapsmän” som räknade ut att ett hopp Sergej Bubka gjorde på VM i Tokyo i själva verket var 6.30 när ribban låg på 5.90, men det är bara nonsens, säger Julin till SportExpressen.

Dela för att hylla Armand Duplantis, en riktig supertalang!