Miro Zalar slår tillbaka mot sensationella uppgifterna om Armand Duplantis – avfärdar påståendet helt: ”Det är inte möjligt”

Många har ställt sig frågan hur högt Armand Duplantis kan hoppa.
Om man frågar AI så kommer den höjden att landa på 6,51 meter.
Nu slår svenske experten Miro Zalar tillbaka mot det påståendet.

Svenske världsstjärnan Armand Duplantis är fullkomligen ostoppbar inom stavhopp nuförtiden. Han har dominerat sporten i många år och lagt beslag på samtliga guldmedaljer senaste tiden.

Mondos drömhöjd

Hittills har det blivit hela åtta världsrekord för 24-åringen och det allra senaste kom i kinesiska Xiamen i april. Då hoppade ”Mondo” otroliga 6,24 meter men han är inte nöjd för det utan jagar nya höjder framöver.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Armand Duplantis, stavhopp
240303 Armand Duplantis of Sweden celebrates when competing in men’s pole vault final during day 3 of the 2024 World Athletics Indoor Championships on March 3, 2024 in Glasgow. Photo: Simon Hastegård / BILDBYRÅN / kod SH / SH0470

Många undrar hur högt Duplantis egentligen kan nå och om det finns ett tak för hans rekordhopp. Sverige olympiska kommitté, SOK, har tagit hjälp avancerad AI-teknik för att få fram ett svar på den frågan.

Zalar slår tillbaka

I ett alldeles unikt projekt har AI analyserat höjd, väder, förutsättningar och trender för att få fram siffran 6,51 meter. Det är alltså 27 centimeter som Armand Duplantis fortfarande har kvar att nå under stavhoppskarriären.
– Det låter verkligen som en drömhöjd. Att hoppa 6,30 är mitt nästa stora mål, men varför stanna där när jag kan sträva efter ännu mer, säger Mondo själv i ett pressmeddelande.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Miro Zalar, stavhopp
220814 Miro Zalar of Swedish radio broadcaster, Sveriges Radio, poses for a portrait at a press event during day 4 of the European Championships on August 14, 2022 in Munich. Photo: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN / kod MB / MB0430

Han verkar ändå tycka att det är fullt möjligt att nå drömhöjden. Men svenske friidrottsexperten Miro Zalar är av en helt annan åsikt och slår nu tillbaka mot AI-projektet.
– Jag tror inte att det kommer att vara möjligt, säger han till Radiosporten.
– Det kommer att hända saker på vägen och dessutom måste han hålla på rätt så länge. Mycket av den här faktan som de tagit fram är att de jämfört med tidigare världsrekordhållare och när deras peak kommit. Som stavhoppare är man som bäst när man är runt 30 år men jag tror att de bommar en grej här.

LÄS MER: Svenske experten avslöjar nu vad han egentligen tycker om Daniel Ståhl efter den stora oron: ”Förstår att det är tvivel”

Det är en särskild grej med just Duplantis som AI har missat, slår Zalar fast. Nämligen att Mondo hållit i en stav i hela 20 år nu.
– För ingen annan i världen börjar hoppa stavhopp när de är fyra år gamla, säger experten till radiokanalen.
– Det är en jätteskillnad och de här centimetrarna blir bara längre och längre ju högre upp man kommer. Det kommer bli tufft, men jag hoppas givetvis att jag har fel.

Tror du att Armand Duplantis kan nå 6,51 meter? Dela artikeln och säg din åsikt!

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev