Melwin Lycke Holm avslöjar nu okända problemen – som plågat honom länge: ”Jag är alltid rädd”

Svenske jättelöftet fick nöja sig med en andraplats i Finnkampen.
Melwin Lycke Holm avslöjar nu problemen som hämmat honom under en längre tid.
– Nu vet jag exakt vad som är fel, säger han till SportExpressen.

Ända sedan Melwin Lycke Holm slog igenom i ung ålder har svenskarna haft stora förhoppningar på Stefan Holms grabb. Det har han haft på sig själv också.

Holms succé

2020 uppfyllde han förväntningarna genom att som blott 15-åring vinna ett historiskt SM-guld. Han blev då den yngst någonsin att vinna SM-guld i höjdhopp.

Melwin Lycke Holm, Finnkampen
220903 Melwin Lycke Holm of Sweden competes in men’s high jump during day one of Finnkampen athletics gala on September 3, 2022 in Helsinki. Photo: Kalle Parkkinen / BILDBYRÅN / COP 211 / KP0033

Men därefter har karriären inte gått lika spikrakt uppåt. Bara en månad efter det historiska guldet skadade sig talangen i baksidan av låret och blev borta flera månader.

Tvåa i helgen

Därefter blev det ett oerhört tungt 2021 för unge svensken som spås en lysande framtid. Sedan dess har han sakta fått bygga upp formen igen och säsongen 2022 är definitivt ett steg i rätt riktning.

Melwin Lycke Holm, Finnkampen
220903 Melwin Lycke Holm of Sweden competes in men’s high jump during day one of Finnkampen athletics gala on September 3, 2022 in Helsinki. Photo: Kalle Parkkinen / BILDBYRÅN / COP 211 / KP0033

I helgens tävlingar av Finnkampen blev det en andraplats i höjdhopp. Efter en tidig rivning lyckades han inte komma ikapp finländaren Daniel Kosonen som vann tävlingen.

”Jag är rädd”

Nu avslöjar 17-årige stortalangen de okända problemen som hämmat honom en längre tid. Och hur han fortfarande inte blivit återställd från skadan för två år sedan.
– Så sent som i fredags kväll upptäckte ”fysion” (fysioterapeuten) att jag fortfarande är svag i området där jag fick skadan. Så det hämmar mig fortfarande, säger han till SportExpressen.
– Jag är svag i ytterdelarna där. Jag har känt att den extra lilla kicken har saknats, men jag har inte vetat vad det beror på. Men nu vet jag vad det är och då kan jag jobba på det under vintern. 

Lycke Holm måste fortsätta bygga upp musklerna i det skadade låret för att kunna bli kvitt problemen helt. Det kommer bli både fysiskt och psykiskt kämpigt att bli 100-procentig igen.
– I och med att jag gick sönder i ett höjdhopp så är jag alltid rädd för att det ska hända igen. Så jag måste jobba med det mentalt för att våga hoppa på allvar igen. Så det är kämpigt, men jag har börjat komma tillbaka på rätt väg, säger han till kvällstidningen.

Hur bra tror du Melwin Lycke Holm kan bli? Dela artikeln och ge din åsikt!

LÄS MER: Melwin Lycke Holms jätteilska mot tv-klassikern ”På Spåret” – som fick honom att ringa Skatteverket direkt