Makalösa berättelsen: Därför valde Armand Duplantis att tävla för Sverige

Armand Duplantis kunde ha tävlat för USA, men valde Sverige. 
För SportExpressen berättar juniorlandslagets tränare Jonas Anshelm hur det gick till när supertalangen valde att tävla i den blågula dräkten.
Och allting började med ett Facebook-meddelande.

Redan som fyraåring började Armand Duplantis hoppa stavhopp i familjens trädgård i Lafayette, USA. Duplantis pappa Greg, som är gammal stavhoppare, är amerikan och mamma Helena svensk. Som sjuåring slog han världsrekord i sin ålderklass och för varje år som gick var han fortsatt bäst i världen.

Allt var bäddad för att USA skulle få en ny superstjärna. Men ett visst meddelande på Facebook förändrade allt.

”Det kanske fanns en chans”

Den svenska juniorlandslagstränaren Jonas Anshelm hade sett Duplantis mäktiga framfart på andra sidan Atlanten.

Han visste att supertalangens mamma var svensk, och han såg sin chans att övertala honom att tävla för Sverige.
– Ja, för hans storebror Andreas hade ju tidigare hoppat stav för Sverige. Jag tänkte att det kanske fanns en chans att även lillebrorsan var intresserad, så jag skrev till Andreas på Facebook, berättar Anshelm för SportExpressen.

Ändrade sig – efter fortsatta kontakten

Men Armand Duplantis tackade nej till att tävla för Sverige.

Trots det behöll Anshelm kontakten med pappa Greg och snabbt insåg de att direktkontakten med förbundskaptenen i Sverige var betydligt bättre än hur det amerikanska systemet fungerade.
– Greg kände “här har vi ju en direkt kontakt med förbundskaptenen!“, medan det i USA är rena Fort Knox. Och i USA har de sina uttagningstävlingar inför mästerskapen, ett helt annat system. Samtidigt vet jag att Andreas pratade med “Mondo” om sina upplevelser av att tävla för Sverige och hans mamma Helena var också väldigt positiv, säger Anshelm till SportExpressen.

Efter mycket om och men fick till slut Anshelm ett samtal från Greg Duplantis. Sonen Armand hade bestämt sig för att han ville tävla för Sverige – och månader senare gjorde han sin första tävling.  På JVM 2015 blev det en guldmedalj. Och nu, tre år senare, har Sverige fått en ny världsstjärna.

Dela för att hylla Armand Duplantis helt fantastiska guldinsats!