Expertens stora sågning av Therese Johaug – och norskans drag inför OS-försöket: ”Det är osportsligt!”

Expertens stora sågning av Therese Johaug – och norskans drag inför OS-försöket: ”Det är osportsligt!”

Therese Johaug kommer använda sig av ”ljushare” när hon OS-kvalar i helgen.
Det sågas nu rejält.
– Det är ett osportsligt hjälpmedel, säger A. Lennart Juhlin till Aftonbladet.

Redan förra året så visade Therese Johaug vilken atlet hon är, då hon började intressera sig för löpning på allvar, och faktiskt gjorde en tävling på 10 000 meter. Det blev enorm succé, och hon klarade då gränsen för EM-tävlingarna, och det verkar verkligen ha gett norskan mersmak.

Expertens kritik

På torsdagen slog nämligen bomben ner att Johaug i helgen kommer att försöka slå gränsen för att kvalificera sig till OS, då hon kommer att tävla för att försöka slå tiden 31.25, vilket är 15 sekunder snabbare än hennes personliga rekord. Till hjälp har Johaug så kallade ”ljusharar”, det vill säga blinkande lampor som går längs med banan för att visa och hjälpa löparna vilket tempo som behöver hållas för att slå en viss tid.

Therese Johaug, skidor
200611 Therese Johaug of Norway competes in the women’s 10000 meter during Impossible Games as the coronavirus, COVID-19, outbreak continues on June 11, 2020 in Oslo. Photo: Vegard Wivestad Grøtt / BILDBYRÅN / kod VG / VG0003

Johaug använde sig av ljusharar redan förra året, när hon kvalade EM-gränsen, och att hon gör det igen kritiseras nu av den svenske friidrottsexperten A. Lennart Juhlin.

– Det är ett redskap som inte varit tillåtet tidigare, och som ger oerhörda fördelar. Det har varit uttryckligt förbjudet. Ljusharar är bra för publiken, då de kan se vilken fart löparna håller och vilka sluttider man kan förvänta sig, säger Julin till Aftonbladet.

Sågar hennes chanser

Julin menar att ljusharar tar bort problemet för löparna att bestämma sin egen fart, och att det hämmar tävlingsnerverna.

– Det stora problemet är att tävlingsmomenten försvinner, och att det bara blir rekordförsök. Jag vet att vid vissa tillfällen har andra löpare velat delta i lopp med ljusharar, men att det då ansetts störa huvudlöparen. Det blir inte direkt Ingrid Kristiansen på ett kokande Bislett (den norska rekordinnehavaren på 10 000 meter, reds. anm.), säger han.

Therese Johaug, skidor
200526 Therese Johaug during a press event ahead of Impossible Games on May 26, 2020 in Oslo. Photo: Vegard Wivestad Grøtt / BILDBYRÅN / kod VG / 170500

Julin tror dessutom att Johaug, oavsett om hon klarar OS-gränsen eller inte, kan få svårt att hävda sig under spelen i sommar.

– Det är väl möjligt att hon klarar det, men hon skulle inte vara konkurrenskraftig på ett OS. Hon sprang ett lopp ifjol som blev uppmärksammat för att det var Johaug. Hon gjorde det bra, men det var fortfarande en och en halv minut från det norska rekordet, säger Juhlin, och fortsätter:

– Det Johaug har är motorn, men det fattas mycket annat. Det räcker inte med motorn för att lyckas på OS. Hon saknar löptekniken och en förmåga en att växla tempo.

LÄS MER: Oväntade utspelet i Norge efter att stjärnan petats – skyller nobben på Sverige(!): ”Gör något drastiskt”

Få våra nyhetsbrev!