Expertens stora kritik efter ikonens beslut – nobbar nu Armand Duplantis helt: ”Det är en cirkus”

Fyra, helt nya friidrottstävlingar ska locka till sig världseliten.
Men inte Armand Duplantis.
Han nobbas i legendaren Michael Johnsons nya storsatsning.
Det här känns inte som en friidrottstour, säger friidrottsexperten A Lennart Julin. 

Armand Duplantis är en av friidrottens största stjärnor och efter en rad världsrekord och vinster i varenda tävling som går att vinna, så är han dessutom en av de bäst betalda. Mondo har ett lukrativt bonussystem från sina sponsorer, men det har under åren även blivit en hel del intäkter i form av prispengar.

Mondo nobbas helt

Men när Michael Johnson nu storsatsar inom sporten så går Mondo lottlös. Johnson, som dominerade fullständigt i 200 och 400 meter under sin tid som aktiv, har gått in med 300 miljoner kronor för att starta Grand Slam nästa år. Där kommer några av sportens största tävla i fyra tävlingar, där vinnaren i varje grengrupp kammar hem över en miljon kronor.

Det är prispengar som är tio gånger så höga än Diamond League, men det kommer alltså Duplantis inte ta del av. Anledningen är att stavhopp inte är en av grenarna som finns med på den nya Grand Slam-touren. I stället är det bara löpgrenar på programmet, vilket nu sågas av experten A Lennart Julin.

– Men stav verkar inte existera i Johnsons tankevärld. Han tyckte ju att en stavtävling borde avgöras på en kvart, vilket visar hur mycket han kan om grenen, säger Julin till Aftonbladet, och fortsätter:

– Det här känns inte som en friidrottstour, utan mer som en löpningscirkus.

Stora kritiken

Tanken är att den första tävlingen ska gå i Jamaica i april, följt av tre tävlingar i Storbritannien och USA i maj och juni. Hittills är det bara en storstjärna som tackat ja till satsningen, och mycket av kritiken har byggt på att säsongen redan är fullspäckad som den är, med VM och Diamond League som fortgår som vanligt. Men många tror att prispengarna ändå kommer locka till sig många av de största namnen.

Armand Duplantis, stavhopp
240302 Armand Duplantis of Sweden pose for a portrait at a press meeting during 2024 World Athletics Indoor Championships on March 2, 2024 in Glasgow. Photo: Simon Hastegård / BILDBYRÅN / kod SH / SH0469

A Lennart Julin är dock mest kritisk till upplägget, och avsaknaden av grenar.

– Chansen för att det här ska bli något är pengarna, som har en väldig drivkraft. Men frågan är om det räcker. För mig är charmen med friidrott mångfalden, där det pågår mycket på samma gång. När det inte är någon löpning, så finns teknikgrenar som går att följa. Här känns det som det kommer bli väldigt mycket dödtid. Som en gala gjord för reklamavbrott i tv, säger han.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev