EM-GULD! Armand Duplantis, 18, vinner stavfinalen – och slår TRIPPLA svenska rekord!

Armand Duplantis vinner EM-guld i stavhopp på den makalösa höjden 6,05! 
Detta efter att ha slagit nytt svenskt rekord – tre gånger!
Med det är han också tvåa i världen, genom alla tider. 

 

 

 

Armand Duplantis, 18, fick en riktig kanonstart på stavhoppsfinalen i friidrotts-EM. Den svenske supertalangen klarade både 5,50 och 5,65 utan större problem.

Duplantis overkliga insats

Han stod över 5,75 – en höjd som stora konkurrenten Pawel Wojchiechowski rev ut sig på. I stället klev Duplantis in på 5,80, som han klarade i andra försöket.

18-årige talangen visade inga som helst nerver och tog sig över både 5,85 och 5,90 med bravur.

EM-guld och trippla (!) rekord

Det skulle krävas något alldeles extra för att vinna EM-guld. Men Duplantis visade sig från sin allra bästa sida och slog nytt svenskt rekord när han klarade 5,95.

Duplantis var inte klar där. Han klarade den magiska höjden på 6 meter och slog svenskt rekord – igen! Där trodde nog många att det skulle ta stopp, men icke… Duplantis klarade även 6,05 och slog sitt färska svenska rekord ÄNNU en gång!

Tvåa genom alla tider

Duplantis vinner alltså stavfinalen på den overkliga höjden 6,05, med det är han tvåa i världen genom tiderna. Det är bara legendaren Sergej Bubka som är bättre. 6,05 innebär för övrigt ett nytt juniorvärldsrekord också.
– Det här är något av det mest fantastiska jag upplevt, säger kommentatorn Jacob Hård.

Armands pappa, Greg, som även är hans tränare, hade svårt att få fram orden efter tävlingen.
– Jag vet inte vad jag ska säga. Vi visset att han kunde slå nytt rekord, men det här är helt fantastiskt. Och han är bara 18 år. Jag tror att han har mer att ge, säger Greg Duplantis till SVT.

DELA för att hylla Armand Duplantis – vilken makalös insats!