Detaljen som ger Mondo OS-gulddrömmar – pekar nu själv ut stora fördelen mot rivalerna: ”Det hjälper mig”

Detaljen som ger Mondo OS-gulddrömmar – pekar nu själv ut stora fördelen mot rivalerna: ”Det hjälper mig”

Inte nog med att han är tidernas bästa stavhoppare.
Det finns ytterligare en detalj som ger Armand Duplantis en stor fördel mot rivalerna i sommarens OS.
– Det kommer att hjälpa mig, säger han.

Få gånger har väl en svensk gått in till ett sommar-OS som lika stor guldfavorit som Armand Duplantis gör när han tävlar i Tokyo i sommar. Den unge svensken har under det senaste året tagit helt sanslösa kliv i sin utveckling, och har sedan starten av 2020 hunnit med att slå dubbla världsrekord och ett 25 år gammalt utomhusrekord.

Storfavorit i OS

”Mondo” vinner i stort sett varenda tävling han ställer upp i nuförtiden, och har flera gånger visat att han verkligen inte viker sig för någon press, så om allt går enligt beräkningarna så blir det svenskt OS-guld i stavhopp i sommar. Men det finns även andra detaljer som gör att guldet än mer lutar åt Duplantis håll, jämfört med hans konkurrenter.

210307 Armand Duplantis of Sweden at the podium after winning the men’s pole vault final during the European Athletics Indoor Championships on March 7, 2021 in Torun. Photo: Vegard Wivestad Grøtt / BILDBYRÅN

Det kommer nämligen vara hårda restriktioner i Japan under hela spelen i sommar, med tanke på coronaviruset, oron och smittsituationen som finns just nu i hela världen. Någon större publik är det såklart inte tal om, och åkarna kommer inte direkt få samma frihet att göra saker vid sidan av tävlingarna som vanligt.

Lyfter fram fördelen

Det innebär också att det är få atleter som kommer få ha sin familj på plats under tävlingarna. Men då Armand Duplantis faktiskt har sina föräldrar som tränare så har han lyxen av att ha sin familj på plats.

– Jag tycker att det är en stor fördel. Att ha sina föräldrar som tränare kan vara tufft ibland, men just den här gången är det väldigt trevligt, och det kommer att hjälpa mig, säger Duplantis till AFP.

200704 Armand Duplantis, Upsala IF, with coach and mother Helena Duplantis, competes in the men’s pole vault during the Bauhaus Jump Challenge on July 4, 2020 in Göteborg . Photo: Carl Sandin / BILDBYRÅN

Armand Duplantis har även han höga förväntningar på spelen, och att det är ett mål och en dröm är ingenting han döljer.

– OS har varit min dröm sen jag var tre år gammal. Jag ville alltid tävla i OS, och alltid vinna i OS. Nu har jag den här möjligheten, och jag kommer göra allt för att få ut det mesta av det, säger han.

LÄS MER: Tokhäftiga klippet på Armand Duplantis – får varenda svensk att drömma om en rekordsommar och OS-guld

Få våra nyhetsbrev!