Daniel Ståhls mäktiga monsterbesked med veckor kvar till VM – slog till med näst längsta kastet i karriären

Bara veckor kvar till VM.
Då visar Daniel Ståhl superform.
”Ståhlmannen” slog till med sitt näst längsta kast i karriären under lag-SM.

Daniel Ståhl är diskusens stora stjärna men har den här säsongen varit i lite av en formsvacka. Sedan OS-guldet förra sommaren har han till och med förlorat platsen som världsetta, och han hade fram till förra veckan inte kastat över 70 meter en enda gång.

Näst längsta i karriären

Men under en tävling i Åbo slog han till med 70,62 – sitt längsta kast för säsongen – och under lag-SM i Uppsalla på tisdagen slog han till med ytterligare ett monsterkast. Daniel Ståhl kastade hela 71,47 – vilket inte bara är ett nytt världsårsbästa.

220612 Daniel Ståhl, diskus, jublar under friidrottstävlingen Folksam Grand Prix i Sollentuna den 12 juni 2022 i Stockholm. Foto: Jesper Zerman / BILDBYRÅN

Det är dessutom Ståhls näst längsta kast i karriären, och efteråt rusade han iväg av glädje.

– Vi tänkte ta det här som ett träningspass, sätta tekniken bra, trycka lite hårdare och då gjorde jag det och sedan kom det här, det är jättekul, säger han till SVT.

Veckor kvar till VM

Daniel Ståhl har en gång tidigare kastat längre, och ävne den var i Sverige, då han slog till med 71,86 under en tävling i Jönköping. Det här var alltså inte långt ifrån det svenska rekordet.

– Det är skoj, är alltid kul att slänga över 71 meter, säger Ståhl.

220612 Daniel Ståhl, Spårvägens FK, jublar under friidrottstävlingen Folksam Grand Prix i Sollentuna den 12 juni 2022 i Stockholm. Foto: Jesper Zerman / BILDBYRÅN

Daniel Ståhl vann föga förvånande tävlingen helt ohotat, då han dessutom hade ett kast nära 70 meter i den fjärde omgången av tävlingen. Friidrotts-VM börjar den 15 juli, och det är inga tvivel om att han har hittat formen lagom till det.

– Jag behöver tävla mig i form så kommer de här resultaten så småningom, säger han.

LÄS MER: NHL-fansen tror knappt sina ögon – när Foppas siffror under ett och samma slutspel uppmärksammas: ”Va!?”