Daniel Ståhl vinner Bragdguldet 2023 – efter makalösa säsongen och oförglömliga VM-succén

Daniel Ståhl vinner Bragdguldet 2023 – efter makalösa säsongen och oförglömliga VM-succén

Det har spekulerats i sen det där guldvinnande diskuskastet i VM.
Nu står det också klart – Daniel Ståhl tar hem Bragdguldet 2023.

– Jag är otroligt stolt, säger Ståhl till Svenska Dagbladet.

Svenska Dagbladets guldmedalj, också känt som Bragdguldet har delats ut sen 1925. Priset delas ut till ”årets främsta svenska idrottsbragd”, och kan ges till både lag och individuella utövare.

Duplantis & Kalla

De första åren röstades vinnaren fram av SvD:s läsare, men tidningen gick sen över till att ha en nämnd som utser vinnaren. I dag sitter bland annat Anette Norberg (curling), Mats Sundin (hockey) och Carolina Klüft (friidrott). Lisa Irenius, chefredaktör och vd på SvD, är ordförande i bragdnämnden.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Daniel Ståhl, diskus
231121 Daniel Ståhl of Sweden poses for a portrait at a press conference during Olympic Camp, organised by the Swedish Olympic Committee in preparation for the Paris 2024 Olympic Games, on November 21, 2023 in Las Playitas, Fuerteventura. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / JM0545

Tidigare vinnare av Bragdguldet är bland annat Björn Borg (tennis), Ingemar Stenmark (alpin skidåkning), Jan-Ove Waldner (bordtennis), Kajsa Bergqvist (friidrott), svenska damstafettlaget 2014 (längskidåkning – Charlotte Kalla, Anna Haag, Emma Wikén och Ida Ingemarsdotter), och Armand Duplantis (stavhopp). Förra året vann Nils van der Poel (skridsko) Bragdguldet för sitt världsrekord och sina insatser i OS 2022.

Ståhls bragd

Inför årets utdelning har det diskuterats många kandidater. Bordtennislandslaget för sitt EM-guld, Ebba Andersson för sina VM-guld, stjärnskottet Ludvig Åberg för vinsterna i Europatouren, PGA-touren och Ryder Cup, och Beachvolleylandslaget för EM-guldet och VM-silvret är ett utdrag av de som bollats upp.
Men allra mest har nog Daniel Ståhls namn nämnts i Bragdguldets sammanhang.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Daniel Ståhl, diskus
230821 Daniel Ståhl of Sweden celebrates after men’s discus throw final during day 3 of the 2023 World Athletics Championships on August 21, 2023 in Budapest. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / JM0519

Och det blev också Ståhl som tog hem det. Detta efter att han tog VM-guld i diskus på det absolut sista kastet. Kastet var på 71,46 meter, vilket innebar mästerskapsrekord. Dramat och prestationen fick direkt bragdstämpel, vilket innebar ett litet, men verkligt, favoritskap för Ståhl.
– Det är oerhört stort, Bragdguldet grundades 1925 och har varit med länge. Nu är man med i den riktiga ligan så att säga. Jag är otroligt stolt, säger Ståhl i SvD:s sändning.

Stora glädjen

Det var favoriten Kristjan Ceh som tog ledningen i sitt sista kast i VM, och tvingade Ståhl att fullborda sin bragd. Nu berättar han om den dagen.
– Inför första omgången så var jag ganska nervös, sen blev det bättre och bättre för varje omgång. Inför sista kastet så var det bara att försöka ladda om så mycket som möjligt mentalt. Vara så stor som möjligt i rörelserna, inte ge upp, sikta på att trycka på med stora rörelser.
– Jag har upplevt tre gånger innan att man blir lite för ivrig och kastar i nätet eller gör övertramp. I VM tänkte jag tvärtom, och det blev ett historiskt kast tillslut och det var otroligt häftigt, säger Ståhl till dagstidningen.

Tidigare meriter för Ståhl är bland annat OS-guld i Tokyo 2020, VM-guld i Doha 2019 och 13 SM-guld.

Stort grattis till Bragdguldet Daniel Ståhl! Dela artikeln och skriv din hyllning till pristagaren!

LÄS MER: Daniel Ståhls stora bekännelse om den stora frågan vem som vinner Bragdguldet i år: ”Jag skulle bli…”

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev