Daniel Ståhls stora bekännelse om den stora frågan vem som vinner Bragdguldet i år: "Jag skulle bli..."

Daniel Ståhls stora bekännelse om den stora frågan vem som vinner Bragdguldet i år: ”Jag skulle bli…”

Daniel Ståhl har ett magiskt år bakom sig.
Som kan krönas med ett eventuellt Bragdguld.
Nu öppnar VM-guldhjälten upp om sina chanser.

Häromveckan kom årets mest givna besked när Daniel Ståhl fick en plats i den svenska OS-truppen till Paris 2024. Efter den här fantastiska säsongen är han ett av de mest självklara namnen i den blågula landslagstruppen.

Ståhls succéår

Svenske bjässen kliver in till sitt tredje OS som regerande olympisk mästare och efter det här året är han bättre än någonsin. För det fanns frågetecken för Ståhl i början av 2023 och formen sviktade.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Daniel Ståhl, diskus
230821 Daniel Ståhl of Sweden celebrates after men’s discus throw final during day 3 of the 2023 World Athletics Championships on August 21, 2023 in Budapest. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / JM0519

Men sedan hittade han ny energi i ett tränarbyte och flytt till Malmö för att bli sambo med kärleken Fanny Roos. Det har resulterat i ett enormt lyft för 31-årige diskuskastaren.
– Det vi har skapat i år har varit helt fantastiskt. Vi har haft roligt på vägen och samtidigt trott på det vi har gjort. Det här var min bästa säsong på väldigt länge så jag är otroligt stolt över det, säger Ståhl till Dagens Nyheter och vågar nog erkänna att det är den bästa säsongen i karriären.
– Ja, men så är det ju. Det var fem tävlingar över 70 meter och 71,46 – mästerskapsrekord på VM i Budapest – var ju helt outstanding.

Om Bragdguldet

Det är framförallt VM-finalen i Budapest och det otroligt dramatiska avgörandet som kommer att bli mest ihågkommet från ”Ståhlmannens” år. Då Ståhl med tävlingens allra sista kast vann både VM-guld och slog mästerskapsrekord med otroliga 71,46 meter.
– Jag var iskall i huvudet inför sista kastet och tänkte att jag skulle göra mig större än någonsin i rörelserna och ta i utav bara den med benen. Gör jag övertramp så gör jag det med 72 meter och då kan folk sucka i efterhand – men det blev tvärtom. Ett historiskt kast, så det var otroligt kul, säger Ståhl i intervjun när han minns tillbaka.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Daniel Ståhl, diskus
231121 Daniel Ståhl of Sweden poses for a portrait at a press conference during Olympic Camp, organised by the Swedish Olympic Committee in preparation for the Paris 2024 Olympic Games, on November 21, 2023 in Las Playitas, Fuerteventura. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / JM0545

Den 5 december ska Bragdguldet för 2023 delas ut och Daniel Ståhl är en av favoriterna, tillsammans med två andra OS-klara landslagskollegor i Armand Duplantis och Sarah Sjöström. Nu öppnar VM-guldhjälten Ståhl upp om sina möjligheter att vinna den prestigefulla utmärkelsen för första gången i karriären.
– Det där får juryn bestämma och rösta om, det är bara en stor bonus för mig. Jag skulle bli jätteglad om jag skulle få det men det är många i juryn som bestämmer och vem som helst kan ta det, säger den ödmjuke friidrottaren till dagstidningen.

LÄS MER: Truls Möregårdhs oväntade kritik mot Bragdguldet – när han nu gör upp med Armand Duplantis och Daniel Ståhl

Men nog har Daniel Ståhl en väldigt bra chans då ett av kriterierna är att ”bragdens värde skall anses förhöjt i ett fall där avgörandet skett i ett svårt och vanskligt läge”. Det kan man ju verkligen stryka under att VM-guldet gjorde.

Vem förtjänar att vinna Bragdguldet i år? Dela artikeln och säg din åsikt!

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev