Bianca Salmings första ord efter nya storsuccén – sköna comebacken efter tuffa tiden: "Jag behövde det"

Bianca Salmings första ord efter nya storsuccén – sköna comebacken efter tuffa tiden: ”Jag behövde det”

Bianca Salming har återvänt till mångkampen igen.
Och gjort storsuccé genom att slå personligt rekord två gånger i sina två första tävlingar.
– Det gör mig glad, säger Salming till SVT.

Det var under sommaren 2023 som Bianca Salming lämnade mångkampen för att satsa helhjärtat på favoritgrenen höjdhopp igen. Förändringen kom efter ett tufft 1,5 år med pappa Börje Salmings tuffa ALS-sjukdom och sedan bortgång i november 2022.

Salmings succé

Men nu har 25-åringen återvänt till mångkampen igen efter en tuff tid som höjdhoppare och gör fullständig succé i femkamp. Redan i den första tävlingen under SM slog Bianca nytt personbästa och vann guld som bäst i Sverige.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Bianca Salming, friidrott
230303 Bianca Salming of Sweden competes in women’s pentathlon shot put during the European Athletics Indoor Championships on March 3, 2023 in Istanbul. Photo: Vegard Grøtt / BILDBYRÅN / kod VG / VG0407

I helgen var det dags för nytt rekord igen när Salming slog till med nytt karriärsbästa under en inomhustävling i Tallinn. Salmings fina 4 533 poäng räckte till en andraplats i tävlingen och ett rejält lyft på listan över Sveriges främsta mångkampare genom tiderna.

Bianca näst bäst

Bianca Salming är nu näst bäst någonsin av svenska femkampare, endast slagen av Carolina Klüft med sitt svenska rekord på 4 948 poäng från 2005.
– Det har känts väldigt bra! Stabilt, säger hon till Svensk Friidrott om den nya succén.
– Jag behövde få en nystart och få längta lite. Få en omställning. Jag har fått tid att stärka upp områden som jag förut varit mer svag i. Även där jag kanske hade tappat i styrka, exempelvis för kast, fick jag istället bli extra bra tekniskt för att kompensera. Jag har bra förutsättningar med min nya träningskompis Ivona (Dadic) och vi hjälper varandra mycket. Men det som kanske gör den största skillnaden är att jag kan tävla utan någon smärta.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Bianca Salming, friidrott
230303 Bianca Salming of Sweden competes in women’s pentathlon shot put during the European Athletics Indoor Championships on March 3, 2023 in Istanbul. Photo: Vegard Grøtt / BILDBYRÅN / kod VG / VG0407

De nya rekordpoängen kommer att ge 25-åringen rejält med rankingpoäng för att nå inomhus-VM. Som är det stora målet med den här säsongen.
– Visst vill jag vara med på VM, det är ju därför jag tränar och tävlar, men jag vet helt ärligt inte hur systemet fungerar, vilka som kommer från utomhusresultat och från inne. Jag får ta det med Kajsa (Bergqvist, förbundskapten) eller jag ska nog bara luta mig tillbaka. Jag har gjort det jag kunnat och får vara nöjd, säger Salming till SVT.
– Jag skulle vilja göra en mångkamp till inomhus och det skulle passa bra med VM eftersom jag känner att jag har mer att ge.

LÄS MER: Armand Duplantis underbara löfte – säger det som hela svenska folket älskar att höra: ”100 procent”

Endast tolv femkampare får delta på inomhus-VM i Glasgow under början av mars. Salmings nya personbästa är årets fjärde bästa i världen än så länge och hon måste hålla sig bland de fem bästa fram till 11 februari för att ha en garanterad VM-plats.
– Det är verkligen grymt av henne. Hon var bra och stabil i alla grenar. En riktigt bra prestation, säger tränaren Vladimir Petrovic till Dagens Nyheter efter helgens rekordserie.
– Efter allt som har hänt har hon landat och känner att det är mångkamp hon vill tävla i. Sedan har vi en till tjej i vårt team som är en väldigt bra mångkampare, Ivona Dadic (från Österrike), och de har en väldigt bra kemi. Allt går framåt och nu är hon sugen på att gå ännu mer framåt.

Visst unnar man Bianca Salming all framgång? Dela artikeln och säg din åsikt!

Se bilden:

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev