Armand Duplantis vackra gest för barndomsklubben – skänker bort vinstpengarna: "Vi är jublande glada"

Armand Duplantis vackra gest för barndomsklubben – skänker bort vinstpengarna: ”Vi är jublande glada”

Han tog en storslam på Idrottsgalan med hela fyra priser.
Nu väljer Armand Duplantis att skänka bort vinstpengarna till den lilla ideella friidrottsföreningen IK Stål.
– Det gör en enormt stor skillnad för oss, säger Marie Hedlund, ordförande och även Duplantis moster, till Sportbladet.

2020 var ett helt fantastiskt år för Armand Duplantis. Han slog dubbla världsrekord inom loppet av en vecka i februari och raderade sedan legendaren Sergej Bubkas 26 år gamla världsrekord utomhus genom att hoppa 6,15.

Duplantis succé

Efter de enorma insatserna i stavhopp har ”Mondo” fått ta emot en hel del utmärkelser efter säsongen. 21-åringen har utsetts både till Sveriges bästa friidrottare samt hela världens bästa manlige friidrottare och när Idrottsgalan 2021 hölls i måndags så blev det rena utklassningen av Duplantis.

Armand Duplantis, stavhopp
210118 Armand Duplantis tilldelas Jerringpriset under Idrottsgalan den 18 januari 2021 i Stockholm. Foto: Simon Hastegård / BILDBYRÅN / kod JL / JL0068

Den USA-födde svensken plockade hem hela fyra priser under galan i form av ”Årets manlige idrottare”, ”Årets prestation” och så de tunga priserna i Bragdguldet och Jerringpriset och hyllades stort i hela vårt land. I samband med stavhopparens storslam på Idrottsgalan vann han även Svenska Spels egen utmärkelse ”Hejapriset”, där vinsten innebär att man får donera 50 000 kronor till valfri idrottsförening i Sverige.

Skänker pengar

Duplantis väljer nu att skänka alla pengar till lilla IK Stål, som hör hemma i Avesta, Dalarna.
– Vi är jublande glada. Vi är en liten barn- och ungdomsförening med små ekonomiska medel, där allt arbete sker ideellt. Det gör en enormt stor skillnad för oss, säger IK Ståls ordförande Marie Hedlund, som också är moster till Armand, till Sportbladet.

Armand Duplantis, stavhopp
210118 Armand Duplantis poserar med Hejapriset under Idrottsgalan den 18 januari 2021 i Stockholm. Foto: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN / kod JL / JL0068

Mondo har många kopplingar till just IK Stål. Det var hans allra första idrottsförening i Sverige som barn och mamma Helena Duplantis har också representerat föreningen under en länge tid.

”Naturligt val”

Även friidrottsstjärnans morfar har en stor betydelse för klubben då han var med och grundade IK Stål en gång i tiden.
– För honom var det ett naturligt val i och med att det var hans första förening i Sverige, säger Duplantis moster till kvällstidningen.

Ordförande Hedlund har redan börjat planera vad föreningen ska göra för bidraget på 50 000 från Duplantis.
– Vi har en dialog om att få till en ny kastbur i Avestahallen. Det hade varit ett fint bidrag för oss. Annars kommer det säkert gå till att fortsätta kunna hålla låga kostnader för våra medlemmar. Allting går oavkortat till vår ungdomsverksamhet, säger hon i intervjun.

Armand Duplantis har en oerhört stark koppling till Avesta där han spenderade många somrar som barn hos mormor och morfar. Staden har även hyllat honom med ett monument som är 6,18 meter högt, för hans världsrekord i stavhopp, precis bredvid deras 13 meter höga dalahäst och Avesta kommun planerar även en hyllningsplatta på stadstorget i Duplantis ära.

LÄS MER: Armand Duplantis hyllas nu stort i Sverige – efter modiga tacktalen på svenska(!): ”Rakt från hjärtat”

Få våra nyhetsbrev!