Armand Duplantis stora glädje – vinner prestigefyllda priset för sjätte(!) gången: ”Betyder mycket”

Armand Duplantis stora glädje – vinner prestigefyllda priset för sjätte(!) gången: ”Betyder mycket”

Armand Duplantis fortsätter att kamma hem priser.
Stavhoppsgiganten är årets friidrottare i Sverige – för sjätte gången.
– Det betyder mycket för mig, säger Mondo.

Det blev visserligen inget Jerringpris för Armand Duplantis, då han slutade tvåa i omröstningen efter Ebba Andersson. Men Mondo gick ändå inte tomhänt från Idrottsgalan då han prisades som Årets manlige idrottare. Och nu prisas han igen.

Vinner för sjätte gången

Armand Duplantis kommer från ett sagolikt 2023, då han inte bara vann VM-guld, utan även slog två nya världsrekord. Duplantis fortsätter att höja gränsen för vad som är möjligt att hoppa i stavhopp, men han hade tuff konkurrens i priset som Årets friidrottare i Sverige, särskilt från Daniel Ståhl.

Armand Duplantis, stavhopp
230826 Armand Duplantis of Sweden celebrates after winning men’s pole vault final during day 8 of the 2023 World Athletics Championships on August 26, 2023 in Budapest. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / JM0525

Ståhl vann även han VM-guld, och inte på vilket sätt som helst. Men det blev Armand Duplantis som kammade hem svensk friidrotts finaste pris – för sjätte gången i karriären.

– Det här priset betyder mycket för mig. Jag försöker att inte ta något pris för givet. Förra säsongen var jättebra för mig så jag är jättetacksam. Det är en stor ära, säger Duplantis till Expressen.

Hyllar Daniel Ståhl

För Armand Duplantis var det ingen självklarhet, och han är tydlig med att poängtera att det Daniel Ståhl gjorde inte var något som händer varje år.

– Nej, för prestationen som Daniel gjorde på VM var helt sjuk. Att göra det på sista kastet och allt… det var iskallt. Det blir alltid hård konkurrens från Daniel och framför allt i år. Därför är det en ännu större ära, säger han.

Armand Duplantis, stavhopp
231009 Pole vaulter Armand Duplantis of Sweden poses for a portrait during a press event arranged by the Swedish Olympic Committee on October 9, 2023 in Stockholm. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / JM0532

För Duplantis var 2023 ett stort år, men han har varit med om bättre…

– Det var ett jättebra år. Samtidigt är det svårt att slå 2022, då gjorde jag allt man kunde göra. Jag slog världsrekord på VM utomhus och inomhus. Men jag ska inte klaga, jag är nöjd med 2023. Jag är tacksam för året och för priset. Nu kollar jag framåt, säger han.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev