Armand Duplantis oväntade ord om framtiden efter chockförlusten – erkänner nu: ”Helt ärligt så…”

Bara vinster i dryga året.
Då kom chocken för Armand Duplantis.
Efter den oväntade förlusten i Diamond League erkänner ”Mondo”:
– Jag behövde det där.

Armand Duplanits hade vunnit 20(!) raka tävlingar och ofta har det känts som att det knappt finns någon utmanare. Men i helgens Diamond League-tävling var vaken pappa Greg eller mamma Helena på plats.

Första förlusten på ett år

Om det var därför förlusten kom går såklart inte att fastställa, men klart är att det var en chockad Duplantis som fick se sig besegrad. Ernest John Obiena, från Filippinerna, hoppade 5,91 i sitt sista försök – samtidigt som Mondo hade tre rivningar.

220722 Armand Duplantis of Sweden in men’s pole vault qualification during day 8 of the 2022 World Athletics Championships on July 22, 2022 in Eugene. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN

Duplantis var arg efteråt, kastade stavarna ilsket in i sitt fodral, men var ödmjukt ärlig efteråt. Han menade att det kan ha varit tecken på att han börjar bli sliten efter sitt intensiva matchande. Duplantis var dock inte deppigare än att han åkte till Finland för att följa Finnkampen.

– Finnkampen är alltid Finnkampen. Det är alltid kul. Jag hade gärna tävlat, men mitt schema var för tight, säger Duplantis till den finska tidnigen Ilta-Sanomat.

Orden om framtiden

Duplantis fick även, så klart, frågor om sitt oväntade nederlag i Bryssel. Han hade då fått någon dag på sig att smälta det hela.

– Inte min bästa tävling. Jag kanske gick in i tävlingen lite för avslappnad. Jag kände på förhand att det inte fanns något som kunde gå fel, säger han.

220820 Armand Duplantis of Norway during men’s pole vault final during day 10 of the European Championships on August 20, 2022 in Munich. Photo: Vegard Grøtt / BILDBYRÅN

Men Duplantis bryter inte ihop. Hans första förlust för säsongen kan ha varit en värdefull sådan. Han menar att det var precis vad han behövde.

– Det var kanske bra att få ett litet uppvaknande. Helt ärligt så tror jag att jag behövde det.

LÄS MER: Nya uppgifter om svenskstjärnan – därför blev det fortsatt spel i KHL: ”Han hade handbojor på sig”