Armand Duplantis nya löfte – efter mäktiga världsrekordet: ”Det är mitt stora mål”

På lördagskvällen gjorde Armand Duplantis det otroliga.
Den unga svensken slog äntligen världsrekordet på 6,17 i Polen.
– Jag kan inte förstå det här, det är svårt att greppa, säger Duplantis till SportExpressen.

Det var ruskigt nära redan i tisdags när Armand Duplantis satte upp ribban på världsrekordhöjd. Men då rev han med bara en armbåge.

Duplantis världsrekord

I går kväll var förutsättningarna perfekta i polska Torun och på nytt höjdes ribban till 6,17. Och på det andra försöket slog 20-åringen till med ett nytt världsrekord i stavhopp inomhus.

Mondo Duplantis, världsrekord
200208 Armand Duplantis celebrates after setting the new world record by clearing 6,17 meters when competing in the men’s pole vault during the World Athletics Indoor Tour on February 8, 2020 in Torun. Photo: Aleksandra Szmigiel / BILDBYRÅN / Cop 291

Till vilda glädjescener sprang ”Mondo” Duplantis direkt till sin mamma Helena på läktaren för att fira den otroliga bedriften.
– Det känns fruktansvärt (skratt). Jag kan inte förstå det här. Det är svårt att greppa. Jag kan inte riktigt komma på orden för jag har inte förstått vad som hände. Jag har drömt om det här sedan jag var liten. Sen har man ingen aning om hur det kommer kännas när det väl inträffar. Det är bara overkligt, säger han till SportExpressen.

”Det är mitt stora mål”

När Duplantis nu har slagit det efterlängtade världsrekordet och hoppat högst genom tiderna så har han satt upp ett nytt mål. Och avlagt ett löfte inför sommarens OS 2020 i Tokyo.
– Nu har jag OS som det stora målet. Jag vill vara allra bäst där och ta OS-guld. Jag vill fortsätta vara bäst när det verkligen gäller, säger han till kvällstidningen.

Mondo Duplantis, världsrekord
200208 Armand Duplantis celebrates after setting the new world record by clearing 6,17 meters when competing in the men’s pole vault during the World Athletics Indoor Tour on February 8, 2020 in Torun. Photo: Aleksandra Szmigiel / BILDBYRÅN / Cop 291

Pappan och tränaren Greg Duplantis ser mycket fram emot just sommarens OS-tävling.
– Han är guldfavorit. Men det är fruktansvärt svårt att vinna ett OS-guld. I min värld är ett OS-guld större än ett världsrekord, men tack och lov finns det tid kvar att göra båda. Han kommer bli svår att slå i sommar, det finns många som kommer jaga honom. Jag vet att han kan hoppa högt, men jag vet inte hur högt.

Efter världsrekordet var unge svenskamerikanen också väldigt ödmjuk och ville tacka alla runt om honom som gjort det här möjligt.
– Jag har drömt om detta sedan jag gick i blöjor. Men det är så många personer jag vill tacka, inte minst mina föräldrar och mina tränare just nu. Att ha min mamma i publiken som bevittnade det här är ett otroligt speciellt ögonblick för mig, men också för min familj. Det är all support från alla personer som gjort detta möjligt för mig, säger ”Mondo” till sajten European Athletics.

Dela artikeln för att hylla Armand Duplantis!

LÄS MER: Mäktiga hyllningarna efter Armand Duplantis världsrekord: ”Stavhoppets Usain Bolt”