Armand Duplantis avslöjar sin idol bland alla svenska idrottsstjärnor – och nobbar samtliga friidrottare

Sverige har en stor historia av friidrottsstjärnor.
Men när Armand Duplantis avslöjar sin stora idol nobbas alla.
I stället byter han sport helt.

Armand Duplantis har ofta och mycket pratat om sin stora idol inom stavhoppet. Renaud Lavillenie är fransmannen som Armand Duplantis sett upp till hela livet, men för några år sedan var det istället Lavillenie som fick se en ung Duplantis slå nya världsrekord och vinna tävlingar, och så har det varit de senaste åren.

Nobbar friidrottarna

Laviellenie är fortfarande aktiv, men har inte en chans mot Duplantis längre. När Mondo vann VM-guld i somras så var fransmannen utriven sedan länge, men Mondo gick ändå fram och frågade om han kunde stanna på arenan och se Mondo hoppa färdigt. Så mycket har han betytt för svensken, och så stor idol har han varit. Men Armand Duplantis har även en annan idol.

Armand Duplantis, friidrott
220820 Armand Duplantis of Sweden celebrates in men’s pole vault final during day 10 of the European Championships on August 20, 2022 in Munich. Photo: Vegard Grøtt / BILDBYRÅN / kod VG / MB0442

I podcasten Då är vi igång får Armand Duplantis en fråga vilken svensk idrottare han har sett upp till – och han nobbar då samtliga friidrottare. Sverige har en rik historia av oerhört duktiga friidrottare, i exempelvis Patrik Sjöberg, Stefan Holm, Anders Gärderud, Carolina Klüft och Christian Olsson. Men när Duplantis får prata om vem han ser upp till så byter han sport helt.

LÄS MER: Svenskstjärnans stora ilska – slår tillbaka efter ryska attacken mot Sverige: ”Att ha mage till sån arrogans…”

Avslöjar idolen

I stället lyfter han fram den kanske största svenske idrottsstjärnan genom alla tider – trots att det är en sport som inte är särskilt stor i Louisiana, där Duplantis växt upp.

– Så klart så är det Zlatan. När jag var yngre och gick i skolan, och sa att jag var svensk, så sa alla bara: Zlatan. Han är en stjärna, även där. Han är en världsstjärna. Fotboll är inte så stort i Louisiana, men nästan alla vet vem Zlatan är. Amerikansk fotboll är så stort där, säger Duplantis i podden.

220820 Armand Duplantis of Sweden competes in men’s pole vault final during day 10 of the European Championships on August 20, 2022 in Munich. Photo: Vegard Grøtt / BILDBYRÅN

Detta trots att Duplantis inte följer fotboll slaviskt. I stället kollar han mycket på en sport som han fått mycket av hans uppmärksamhet senaste åren.

– Jag följer inte fotboll så mycket faktiskt. Hockey för mig… Det var inte en grej i Louisiana, vi har ju inte snö eller is. Jag kollar på mycket golf, säger han.

Duplantis har ett handicap runt 10, och säger att han älskar sporten så mycket för att han kan ha tankarna på annat, samtidigt som skaderisken är minimal.

LÄS MER: Jonna Sundlings stenhårda svar – hotar att bojkotta skid-VM: ”Det känns väldigt tråkigt”