Angelica Bengtsson avslutade karriären och försvann helt – så lever hon i dag: ”Glad att jag slutade”

Angelica Bengtsson avslutade karriären och försvann helt – så lever hon i dag: ”Glad att jag slutade”

Hon avslutade karriären – och försvann helt.
Angelica Bengtsson ångrar inte att hon lämnade stavhoppen.
– Jag är väldigt glad att jag slutade innan jag blev helt kaputt, säger hon till Aftonbladet.

Angelica Bengtsson hade en lång och framgångsrik karriär som innehöll det mesta. För några år sedan imponerade hon stort på hela svenska folket då hon under VM-finalen bröt sin stav, föll otäckt – men tog sig tillbaka i samma final och slog ett nytt svenskt rekord.

Försvann helt

Bengtsson hade en enorm potential men hade, delvis på grund av mycket skador, svårt att få ut hela sitt register, och efter en OS-tävling i somras, som slutade med tårar, så var hon öppen med att motivationen började ta slut. I höstas kom så beskedet att karriären är över, redan som 28-åring, och sedan dess har det varit tyst från Bengtsson.

210802 Angelica Bengtsson of Sweden celebrates in women’s pole vault qualification during day 10 of the Tokyo 2020 Olympic Games on August 2, 2021 in Tokyo. Photo: Carl Sandin / BILDBYRÅN

Bengtsson pluggade till matemateriker, och gör så fortfarande. Hon har ett år kvar innan hon är färdigutbildad, och verkar trivas alldeles ypperligt med livet utanför elitidrotten. Hon berättar att avskedet från stavhoppandet var tvärt.

– Jag har verkligen inte tränat någonting sen jag slutade. Jag har kört lite yoga på samma sätt som under karriären, säger hon till Aftonbladet.

”Glad att jag slutade”

Angelica Bengtsson har dessutom fått vila sin kropp, och i dag har hon inga skavanker alls.

– Jag är helt frisk nu. Det är jätteskönt. Varje gång man varit skadad har ändå tanken kommit att man inte skulle kunna röra sig ordentligt efter karriären. När mina händer gått sönder har jag varit orolig att jag inte ska kunna brodera, till och med laga mat har gjort ont stundtals. Så jag är väldigt glad att jag slutade innan jag blev helt kaputt, säger hon.

210805 Angelica Bengtsson of Sweden competes in women’s pole vault final during day 13 of the Tokyo 2020 Olympic Games on August 5, 2021 in Tokyo. Photo: Vegard Wivestad Grøtt / BILDBYRÅN

Men samtidigt har Angelica Bengtsson funderat litegrann, ändå. När inomohus-VM avgjordes förra veckan så räckte 4,75 till medalj i damernas final – och det är en höjd som Bengtsson i form hade kunnat nått. Men hon grämer sig inte särskilt mycket.

– Jo, visst tänkte man lite så. Men det hade varit svårt att fortsätta rent mentalt. Och nu sitter jag här och har inte tränat någonting så då är det ändå lätt att acceptera, jag är så långt ifrån att hoppa 4,75, säger hon.

LÄS MER: Landslagets tydliga önskan efter beskedet – vädjar nu till Charlotte Kalla: ”Hon brinner för det”

Få våra nyhetsbrev!