Anders Gärderuds underbara hyllning – ärliga orden efter att 46 år gamla rekordet slagits: ”Det är orimligt”

Anders Gärderuds svenska rekord på 5 000 meter höll sig i sanslösa 46 år.
När han möter Andreas Almgren för första gången håller han inte tillbaka i hyllningarna.
– Mitt rekord stod sig orimligt länge. Jag är jätteglad för hans skull, säger han till Radiosporten.

Anders Gärderud var bara 30 år gammal när han sprang 13.17,59 på Stockholms Stadion. Årets var 1976 – och sedan dess har ingen svensk sprungit snabbare på 5 000 meter. Det svenska rekordet har ansetts vara bland de mest svårslagna, och det höll sig i hela 46(!) år.

Ikonens hyllning

Fram tills i helgen. Andreas Almgren hade imponerat stort under träningar de senaste veckorna, och startlistan talade för att någonting alldeles extra skulle kunna hända. Och precis så blev det. 27-åringen sprang på sanslösa 13.01,70 – och suddade således ut Gärderud från rekordlistorna.

210904 Andreas Almgren of Sweden celebrates after the men’s 5000m during Finnkampen athletics gala on September 4, 2021 in Stockholm. Photo: Jonathan Näckstrand / BILDBYRÅN

Anders Gärderud har nu fått träffa Almgren för första gången efter bragdloppet, i ett möte där Radiosporten närvarade, och 76-årige Gärderud menar att han fick ”Bob Beamon-vibbar” av loppet.

– Jag och Jacob Hård hade tippat vad Andreas skulle springa på. Jag tippade på 13.09 och jag tyckte att jag tog i. Jacob tippade 13.06, och jag tyckte att han var helt fel ute. Sen blev det 13.01 alltså, och det är helt fantastiskt. Det är jättekul, framför allt, säger han.

”Det är orimligt”

Nu tror ikonen Gärderud att vi har ett nytt svenskt rekord som kan stå sig minst lika länge som hans gjorde. Han menar att det inte var särskilt länge sedan som löpare började springa under 13 minuter, och nu är Almgren nästan där.

– Det är orimligt lång tid som rekordet har funnits. Med det som Andreas har gjort hittills, så tror jag att han har möjlighet att göra det ännu bättre. Det är ett sånt resultat som kan stå sig i 46 år. Det har jag en känsla av. För det är så förbannat bra, säger han.

880705 Friidrott, DN-Galan: Anders Gärderud. Foto: BILDBYRÅN

Andreas Almgren är ödmjuk till hyllningarna, och passar på att slänga tillbaka en del fina ord.

– Det är häftigt att stå här med honom. Anders är ju en av de – om inte den största – löparen i svensk historia. Med OS-guld, världsrekord och jag vet inte hur många svenska rekord… Det är väldigt stort att vara här.

LÄS MER: Folkkära tv-profilen Jacob Hård avslöjar sitt absoluta favoritlag i sport-Sverige: ”Blev så när jag var liten”