Zlatans egna förklaring till attacken mot Spanien – gjorde det för att skydda medspelare: ”Jag skäms inte”

Zlatan Ibrahimovic tacklade en spanjor i ryggen – och sågades rejält.
Nu förklarar svensken varför.
– Jag tacklade honom med mening. Jag skäms inte över att säga det för han gjorde något dumt mot en av mina spelare, säger ”Ibra”.

Det var i den avgörande gruppspelsmatchen mot Spanien, i mötet som skulle avgöra vilket lag som tar sig direkt till VM, som den omtalade incidenten hände. På en hörna så blev plötsligt Chelsea-stjärnan Cesar Azpilicueta liggandes med smärtor, och först efter matchen kom det fram vad som egentligen hade hänt.

Förklarar attacken

Tv-bilder hade fångat Ibrahimovic som dundrade in med sin axel i ryggen på Azpilicueta, som trycktes mot en lagkamrat och fick ont i ansiktet och huvudet. Ibrahimovic fick gult kort för händelsen, men runt om i Europa har kritiken varit massiv mot stjärnans agerande, och många menar att det borde varit ett solklart rött kort.

211114 Zlatan Ibrahimovic of Sweden looks dejected after the FIFA World Cup Qualifier football match between Spain and Sweden on November 14, 2021 in Seville. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN

Ibrahimovic själv har varit tyst om händelsen, men nu, i en intervju med Guardian, förklarar han vad som egentligen hände. Och enligt Zlatan handlade det om att stå upp för en svensk lagkamrat.

– Jag tacklade honom med mening. Jag skäms inte över att säga det för han gjorde något dumt mot en av mina spelare. Det var en dum grej av mig men jag gjorde det ändå, för att få honom att förstå: ”Så gör du fan inte. Du har inte stake nog att göra det mot mig. Men jag ska visa dig vad som händer om du gör det mot mig”. Det var därför jag gjorde det, säger Ibrahimovic till den brittiska tidningen.

”Jag skäms inte”

Zlatan Ibrahimovic säger att Azpilicueta inte sa något nämnvärt till honom efter matchen, och det med rätta.

– Vad kan han säga? Han kan inte säga det till mig men han kan säga det till min spelare, som inte kommer göra någonting eftersom han är för snäll. Det var inte bra gjort av mig, men jag gjorde det ändå. Det är så jag är. Jag skäms inte för att säga det, säger han.

211114 Victor Nilsson Lindelöf and Zlatan Ibrahimovic, Aymeric Laporte of Spain during the FIFA World Cup Qualifier football match between Spain and Sweden on November 14, 2021 in Seville. Photo: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN

Men det gula kortet blir kostsamt för Zlatan. Det var nämligen hans andra varning i VM-kvalet, vilket betyder att han nu missar Sveriges första match i playoff-mötet. Ibrahimovic verkar dock inte alltför nedbruten av det.

– Det handlar inte om att jag missar en play off-match. Det handlar om att få killen att förstå att du trampar inte på någon som ligger ner. Du attackerar inte en hund som inte pratar. Attackera den som har möjligheten att göra något. Det är så enkelt att gå på mina lagkamrater som är 20 år gamla och väldigt snälla killar. Nu hoppas jag att han förstår.

LÄS MER: Petter Northugs stenhårda dundersågning – av hela svenska skidlandslaget: ”Inte en enda åkare skulle…”

Få våra nyhetsbrev!