VM 94-legendaren Thomas Ravelli drabbad av skräckskada: ”Jag blev helt blind”

Han är en av våra stora målvaktshjältar.
Men nu öppnar Thomas Ravelli upp om skräckskadan.
– Jag var helt blind på ena ögat i tio minuter, säger 61-åringen till Sportbladet.

Den stora höjdpunkten från karriären är så klart VM-bronset 1994 där han var en av de stora hjältarna i svenska landslaget. Thomas Ravelli har även gjort hela 143 landskamper för Sverige och vunnit imponerande 8 SM-guld med Öster och IFK Göteborg, flest någonsin i allsvenska sammanhang.

Ravellis karriär

Dessutom har målvaktslegendaren tagit emot Guldbollen 1981 och blivit utsedd till världens näst bäste målvakt 1994. Han är utan tvekan en av de största hjältarna inom svensk fotboll.

Thomas Ravelli, fotboll
191029 Thomas Ravelli blir intervjuad i sitt hem den 29 oktober 2019 i Mölnlycke. Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN / kod CS / 57999_456

Efter att ha lagt handskarna på hyllan har Ravelli fortsatt hålla sig aktiv och i bra form. Han har bland annat vunnit både ”Mästarnas mästare” 2014 och ”Superstars” 2018.

Dessutom gillar han att spela racketsporter som tennis och squash. På senare tid har 61-åringen även hakat på supertrenden med att börja spela panel.

Skräckskadan

Men padelkarriären fick en tuff start i våras när Ravelli drabbades av en skräckskada på padelbanan. I slutet av mej hände det otäcka när han spelade en match med vänner.
– Det var en så löjlig grej. Jag skulle ta emot en serve. Bollen tog på mitt racket och flög upp i ansiktet på mig, säger han. Det var maximalt oflyt. Det gjorde rejält ont och det tog nog några sekunder innan jag förstod hur allvarligt det var. Jag såg ingenting och var helt blind på det vänstra ögat i tio minuter, säger han till Sportbladet.

Thomas Ravelli, fotboll
191029 Thomas Ravelli blir intervjuad i sitt hem den 29 oktober 2019 i Mölnlycke. Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN / kod CS / 57999_456

Bollen träffade hans vänstra öga med en hög hastighet och Ravelli åkte direkt in till sjukhus i Göteborg. Där konstaterades det att han råkat ut för en traumaskada på ögat, även kallat Berlins ödem.

”Jobbig tid”

Landslagslegendaren har sedan dess tvingats till två ögonoperationer, för att få bukt med en näthinneavlossning i ögonbotten.
– De har försökt fästa näthinnan med en plomb. Det har varit en jobbig tid. Jag har ätit tabletter för att sänka trycket i ögat. Rena rävgiftet, säger han till kvällstidningen.

Ravelli är fortfarande påverkad i vardagen av att synen har förändrats drastiskt på vänta ögat. Han kan ändå köra bil, men gör det väldigt försiktigt.

Inte ens läkarna vet om han kan bli helt återställd igen. Efter skräckupplevelsen känner han inte direkt för att fortsätta spela padel.
– Det vete f-n. Jag har inte riktigt fastnat för den sporten. Det är mycket skador och lärdomen är nog att man inte ska underskatta skyddsglasögon. Det har jag hela tiden nu när jag sportar, säger Ravelli i intervjun.

LÄS MER: Landslagets tydliga svar – efter Zlatans oväntade hint om en sensationell återkomst

Få våra nyhetsbrev!